Acı nedir, tatlı nedir bilmezdin dilin damağın ben oldum dizelerinde şairin vurgulamak istediği nedir?

Soru şöyle: Acı nedir, tatlı nedir bilmezdin / Dilin damağın ben oldum dizelerinde şairin vurgulamak istediği nedir? Bu soru ne demek istiyor kısaca açıklayacağız.

Burada şair çocukken insanın hiçbir şeyden anlamadığını, bir şey bilmediğini bu yüzden onun yerine anneni her şeyi hissettiğini vurguluyor. Yani anne çocuğun yerine acıyı,, tatlıyı tadıyor, ona bunların ne olduğunu öğretiyor. Çünkü insan bebekliğinde neyin acı veya tatlı olduğunu fark edemez.

Ben senin yerine her şeyin tadına baktım, sen çok küçüktün, acının, tatlının ne olduğunu bilmezdin yavrum demek istiyor. Şair bu dizede annelerin yavrusu için ne kadar önemli bir kişi olduğunu vurgulamak istiyor. Şairin bu anlam yüklü sözleri çocukların çok küçük yaşta her açıdan anneye muhtaç olduğunu anlatmak istiyor. Mesela yiyeceği veya içeceği bir şeyin kendisine zarar verebileceğini bebek yaşta kimse düşünemez. Sıcak bir suyu bile içemeye çalışabilir. Halbuki onu içse ağzı yanacak. İşte anne küçüklüğümüzde şerbeti, sütü ılıtarak çocuğa içirmeye çalışır. Bunun nedeni fazla sıcak olursa ağzını yakmasın diyedir. Ona uygun bir kıvama getirir. O yaşlarda aklımız her şeye yetmiyor. Dilimiz damağımız ağız tadımız annemiz oluyor.

Kısacası anne tattan anlamayan çocuğa acıyı, tatlıyı, sıcağı, soğuğu, ekşiyi az miktarda tattırarak öğretiyor. Bu dizelerde şairin vurgulamak istediği konu budur. Bilirsiniz ki henüz birkaç aylıkken, daha dünyayı tanımazken, yediğimizin ne olduğunu bilemeyiz. O çağlarda annemiz adeta her şeyimiz olur. Bir şekilde anne, yavrusuna hayatı, lezzetlerin tadını, neyin iyi ve kötü olduğunu yavrusuna fark ettirir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski