Hata Yapmak Hile Yapmaktan Şereflidir Kompozisyon

Hata yapmak hile yapmaktan şereflidir ne demek, sözü ile ilgili kompozisyon yazınız.

Hata yapmak ve hile yapmayı aynı kefeye koyamayız. Hata farkında olmadan yapılan yanlışlardır. Burada bir kasıt söz konusu değildir. Halbuki hile bile isteye yapılan, tamamen kasıtlı olan bir şeydir. Bu yüzden hata yapmak insani bir davranıştır.

Birisi hile yapmak istiyorsa bunu önceden planlar ve hayata geçirir. Dolayısıyla hilenin içinde bir kötü niyet anlamı vardır. Menfaati için dolap çevirmeye hile denir. Oysa hatada tamamen insanın haberi bile olmaz. Yani hata yapmak hileye göre onurlu bir şeydir. Bir şey kazanma uğruna insanlar çeşitli dalavere işine başvurabilir. Bu hususi olarak düşünülen ve yapılan hileyi ifade eder. Hile meselesinde olayın farkında olunacağı için, önceden tasarlanmış kötü bir yaklaşım olunca burada şereften söz edilemez.

Kısacası hile isteyerek yapılır. Hata ise yapılanın hata olduğu bile anlaşılmadan bilmeyerek yapılan bir şeydir. Bu yüzden bu ikisi arasında belirgin bir fark vardır. Hileye başvuran çıkarını düşünür. Bu anlamda isteye isteye kötü ve çirkin davranışta bulunur. Hata yapan ise bunun hata olduğunu bile anlamaz. Ne bir çıkarı vardır, ne de önceden planlamıştır. O yüzden hata hile yapmaktan kesinlikle şereflidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski