Ön Yargı ile İlgili Kompozisyon

Bu yazımızda ön yargı ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca söz edeceğiz.

Bir insan, olay veya durum hakkında meselenin aslını bilmeden önceden bir kanaate varmak demektir ön yargı. Bir diğer adı da peşin hükümdür. Peki ön yargı sizce bir insan için iyi midir derseniz elbette ki çok yanlıştır. Çünkü işin aslını öğrenince belki de hiçbir şeyin sandığımız gibi olmadığını anlayınca yüzümüz kızaracak. Dolayısıyla ön yargılı olmaktan kaçınmalıyız.

İnsanız, bazen istemeden de olsa ön yargıya kapılıyoruz. Fakat sonradan meselenin iç yüzünün düşündüğümüz gibi olmadığını fark ettiğimizde ne kadar yanlış yaptığımızı anlıyoruz. Bir konuda kesin bir yargıya varmadan meseleye temkinli yaklaşmak gerekir. Ön yargı çok kolaydır. Önemli olan önceden bir şeyle ilgili kesin böyle olacak dememek ve doğrusunu beklemektir. Yani zamana bırakmaktır. Kim bilir belki de bizim peşin düşüncelerimiz yanlıştır. O yüzden hemen konu ne ise bir kanaat belirtmemek daha doğru olur. Hani bazen bir tanıdığımız olan insanla ilgili bir şey olur. Biz de onun hakkında hemen bir değerlendirme yaparız. Yahut da bir çocuk hakkında bundan adam olmaz falan deriz. İşte bu tür yaklaşımlar tam anlamıyla ön yargı içerir. Oysa o çocuk belki de ileride çok iyi bir alanda meslek sahibi olacak, hiç ummadığımız kadar iyi bir adam olacak. O zaman böyle yanlış düşündüğümüz için kendimizi suçlamak zorunda kalırız.

Kısacası ön yargıda bulunmadan önce düşüncelerimizi yoklamalı, hatalı karar verebileceğimizi bilmeliyiz. Buna bağlı olarak hemen karar vermemeliyiz. Biz de insanız, başkaları da insandır. Herkes farkında olmayarak hataya , yanlışa düşebilir. Bundan dolayı kimse hakkında bilip bilmeden peşin hükümlü olarak konuşmamalıyız. Böylelikle sonradan utanılacak hale düşmeyiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski