Soru anlamı bir sıfatla sağlanmıştır ne demek?

Bu bölümü inceleyince aşağıdakilerden hangisinde soru anlamı bir sıfatla sağlanmıştır sorusunun ne demek istediğini daha iyi anlayacaksınız.

Soru anlamı bir sıfatla sağlanmış demek, hangisinde soru sıfatı var demektir. Biz böyle bir soru ile karşılaştığımızda hangi cümlede soru anlamı olan bir sözcük ismi etkilemiştir ona bakmalıyız. Yani ismin önüne gelip onu soru yoluyla belirten sözcüğü bulmalıyız.

Örneğin kaç, kaçıncı, hangi, nasıl sözcükleri bir ismi belirtirse soru sıfatı kabul edilir. Cümle içinde kullanalım. Hangi araba daha çok ilgini çekti dersek hani sözcüğü araba simini belirtiyor. Yani görüldüğü gibi bu örnekte soru anlamı bir sıfatla sağlanmıştır.

Soru sıfatını bulmak için isme sorulan sorunun karşılığında aldığımız cevap da sıfat olmalıdır. Kaçıncı katta oturuyorsun dediğimizde, beşinci kat cevabını verelim. Beşinci sözcüğü de sıfattır. Dolayısıyla soru anlamı bir sıfatla sağlanmıştır ifadesi soru sıfatını anlatmak istiyor. Sadece çeldirici olarak böyle kullanılıyor. Yoksa sorunun basit şekli hangisi soru sıfatıdır halindedir.

Aşağıdaki örneklerde soru anlamı sıfatla sağlanmıştır. Çünkü hepsinde de soru sıfatı vardır. Konuyu daha iyi anlamanız adına bu örnekleri inceleyebilirsiniz.

Nasıl bir yıl bizi bekliyor?
Kaç gün sonra geleceksin?
Hangi müziklerden hoşlanırsın?
Burada kaçıncı yılınız?

Bir de soru yazayım. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir sıfatla sağlanmamıştır?

A) Sizin payınıza kaçar kilo düştü?
B) Bu ayakkabı kaç para tuttu?
C) Buzlu ve kaygan yollardan nasıl geldin?
D) Nasıl insanlara güvenmeliyiz?

Sorumuzun doğru cevabı C şıkkıdır. Çünkü nasıl geldin derken geldin fiildir. Nasıl kelimesi soru yoluyla fiili belirttiği için soru zarfıdır. Soru sıfatı olabilmesi için mutlaka bir ismi belirtmelidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski