Al Elmaya Taş Atan Çok Olur Anlamını Açıklayan Kompozisyon

Al elmaya taş atan çok olur atasözünün anlamı nedir? Bunu açıklayan bir kompozisyon yazınız.

Güzel ve faydalı çalışmalar yapan insan kızarmış bir elma gibi dikkat çeker. Kızarık bir elmayı düşürmek için birçok insan taş atar. Yani ilgi onun üstündedir ve herkes onu almaya çalışır. Aslında bu sözde mecazi olarak işlerinde başarılı olan, güzel çalışmalar yapan kişilere sataşan çok olur denmek istiyor.

Bir yerde çok çalışan ve çevresine verimli olan biri varsa o kişi genelde istenmez. Onu kötülemeye çalışan çok olur. Çünkü kendileri bir şey yapmayanlar, böyle faydalı biriyle yanı ortamda olunca varlıklarına gölge düşmesinden korkarlar. Yani işin içinde biraz kıskanma olayı vardır. Çok başarılı ve çalışkan kişiler sevilmez. Onları yaptığı güzel işler göze batar. Bu yüzden etrafında onu istemeyen sayısı giderek çoğalır. Bazı insanlar görüyoruz. Birçok yeteneğe sahipler ve durmadan bir şeyler yapıyor. Onların çalışmaları göz dolduran cinstendir adeta. Ama başkaları ise kendilerinde bulunmayan bu çalışma ve becerileri kıskanınca orada bir istememezlik havası oluşur. Buna bağlı olarak onu kötüler, yok olmamış diye falan eleştiri yağmuruna tutarlar. Halbuki asıl mesele onun başarılarının göze batmasıdır.

Bana kalırsa çok çalışıp çevresindeki insanlara fayda sağlayan, çok güzel işlere imza atan kişileri desteklemek gerekir. Siz bir şey yapmıyorsanız bile onların yoluna taş koymamalısınız. Bırakın kıskançlığın da adam işini yapsın demek geliyor içimden. Kısaca açıklayacak olursak sahip oldukları yeterlilik fazla olan başarılı insanlar diğerleri tarafından topa tutulur. Çünkü bu olumlu niteliklere kendileri sahip değildir. İstememezlikten kaynaklı böyle iyi yerlere gelmiş kişilere çamur atarlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski