Çaydaki balığa yağ kızartma atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon için bakınız.
Çaydaki balık canlıdır ve hareketlidir. Henüz yakalanmamıştır. Onun için yağ kızartmak boşunadır. Yani o kızarttığınız yağ israf olacaktır. Çünkü balığı yakalayıp henüz elinize almamışsınız. Demek ki önce bir şey gerçekleşmeli, ardından ne yapmak istiyorsak onu yapmalıyız. Burada asıl olarak anlatılmak istenen bir iş kesin sonuca bağlanırsa harekete geçmek gerektiğidir.
Henüz olmamış bir şey için bazı adımlar atmak çok mantıksızdır. Öncelikle o işi beli bir aşamaya gelmeli ki ondan sonra yapacaklarımızın bir anlamı olsun. Şimdi bir bazı işler yapmak istiyoruz ama öncesinde bir şeyler gerçekleşmelidir. Birbirine bağlı olan işlerde aşamalı duruma göre hareket etmek lazımdır. Mesela bir elbise almak istediğimizde önce elimize onu alacak miktarda para geçmesi gerekir. Para yokken gidip bir mağazadan elbise almaya kalmak çaydaki balığa yağ kızartmak gibidir. Bunun da elle tutulur bir tarafı yoktur.
Sonuç olarak yapmak istediğimiz bir şey için koşullar uygun hale gelince adım atabiliriz. Yoksa boşa uğraşıyoruz demektir. İmkansız bir şey için kendi kafamıza göre bazı girişimlerde bulunmak sonuçsuz kalacaktır. Dolayısıyla ilk önce bazı şartların uygun hale gelmesi için beklemeliyiz. Planlarımızı gerçekleştirmek için şartlar olumlu şekilde geliştiyse o zaman ne yapmak istediğimize karar vermeliyiz.