Kemençe ile İlgili Kompozisyon

Kemençe ile ilgili kompozisyon örneği için bakınız. Kemençe ile ilgili kısaca bilgi verdik.

Kemençe aslında çok eski bir enstrümandır. İstanbul'da onuncu yüzyılda kemençeye benzer çalgıların kullanıldığı yazılı kaynaklarda belirtilmiştir. Kemençenin Kuzey Afrika çalgısı rebaptan türemiştir. Endülüs yoluyla Avrupa'ya oradan da balkanlar üzerinden İstanbul'a gelmiştir. Kemençe yaylı bir çalgı aletidir. Osmanlı yıllarında da kullanılırmış ama şimdi kemençe dediğimizde aklımıza Doğu Karadeniz bölgesi gelir. Giresun, Trabzon, Rize, gibi illerde kemençe halk çalgısı olmuştur. Bazen kemençe ile hüzünlü şarkıların ezgileri çalınır bazen de horon havaları çalınır. Dinleyenler de buna göre hüzünlenir veya oynar.

İnsan kemençe sesi duyunca farklı alemlere dalar. Çünkü bu yaylı çalgının insan hissettirdiği farklı duygular vardır. Kemençenin teknesi ve gövdesi için en çok dut ağacı kullanılır. Bunun dışında isteyenler çınar ağacı da kullanabilir. Kemençenin biçimine baktığımızda kemana benzediğini söyleyebiliriz. Üç teli olan bir çalgıdır. Kemençe genel olarak diz üzerine dayayarak çalınır. Bir de dik tutulmalıdır ki bu en zor olan kısımdır. Çalınan müziğe göre parmakları seri kullanmak gerekir.

Sonuç olarak kemençe halk müziğinde çokça kullanılan yaylı çalgılardan biridir. Rebap ve keman gibi çalgılara yakınlığı vardır. Klasik kemençe adıyla eskiden kullanılan bir kemençe daha varmış ama bugün Karadeniz yöresindeki kemençe ondan farklı olduğu için Karadeniz kemençesi şeklinde adlandırılmış. Kemençe bilinen en eski yaylı çalgıdır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski