Evimize misafir geldiğinde veya biz misafirliğe gittiğimizde nasıl davranmalıyız?

Evimize misafir geldiğinde veya biz misafirliğe gittiğimizde nasıl davranmalıyız? Bu konu hakkında sınıfça konuşunuz.

Misafir demek, onunla iyi bir şekilde ilgilenmek demektir. Mesela kapıyı açınca yüzümüz gülerek misafirleri içeri buyur etmeliyiz. Misafir ona nasıl davrandığımıza bakar. Elbisesini alıp dolaba asmalıyız. Onu salona alırken güzel bir üslupla yönlendirmeliyiz. Hoş geldin deyip nasıl olduğunu sormalıyız. Daha sonra ona en güzel yemekleri ikram etmeliyiz. Yemek faslı bittikten sonra çay, kahve ya da meyve ikramında bulunmalıyız. Misafire davranışımız son derece ilgi ve sevgi dolu olmalıdır.

Misafirin başımızın üstünde yeri olduğunu ona iyi davranarak belli etmeliyiz. Yanında hiçbir şekilde hoşa gitmeyecek söz ve davranışlarımız olmamalıdır. Onu memnun etmek için çabalamalıyız. Misafiri rahatsız edecek tavırlardan kaçınmalıyız. Biz misafirliğe gittiğimizde ise ev sahibi nereye oturmamızı isterse orada uygun bir biçimde oturmalıyız. Kabalık etmemeliyiz. Bazıları hiç görmemiş gibi davranarak görgüsüzlük eder. Bu misafire yakışmayan bir tutumdur. Özellikle sofraya oturulurken kendi önümüzden yemeli, ağzımızı şapırdatmamalıyız. Yemek bittikten sonra elinize sağlık diyerek ev sahibini gönlünü alan sözler söylemeliyiz. Beğenmesek bile beğenmiş gibi yapmalıyız.

Sonuç olarak misafirlik toplumda insanları kaynaştıran bir adettir. Bizler de misafire önem veren bir milletiz. Bu eskiden beri böyle gelmiştir. O yüzden evimize gelen misafiri çok güzel ağırlamalıyız. Biz misafirliğe gittiğimizde son derece nazik olmalıyız. Yüzümüz gülmeli, asla somurtup, saygısızlık etmemeliyiz. Benim söyleyeceklerim bu kadardı.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski