Kendinizi aşağıda verilen kişilerden biri olarak düşününüz.

Soru: Kendinizi aşağıda verilen kişilerden biri olarak düşününüz. Sinema filmi çeken bir yönetmen, kitabı olan bir yazar, müzik albümü olan bir sanatçı. Uzun uğraşlar sonucunda emeğinizi, vaktinizi ve paranızı harcayarak ortaya çıkardığınız ürünlerin yasal olmayan yollardan satıldığını gördüğünüzde neler hissedersiniz?

Cevap: Bir sinema filmi kolay çekilmiyor. Aylar yılar alıyor onu çekip de film haline gitmek. Yine kitap yazmak öyle bir günde olmuyor. Uzun bir zaman ve emek istiyor. Aynı şekilde müzik albümü çıkartmak da çok uğraş istiyor. Hangisi olursa olsun bu ürünlerin ortaya konması için büyük bir emek veriliyor. Bunları çalıp korsan bir şekilde satmak da kabul edilemez.

Öncelikle korsan satıcılığa karşı olduğumu belirtmek istiyorum. Ben bu konularda çok çalışmış ve emek vermiş biri olarak ilk başta neye uğradığımı şaşırırdım. Daha sonra uygun yollarla hakkımı aradır. Çalınan eserlerimin telif haklarını geri almak için ilgili kurumlara müracaat ederdim. Emek hırsızlığı çok kötü bir şeydir. Bana ait olan ürünlerin yasal olmayan yollarla çalınıp satılmasın haklı olarak beni çok sinirlendirirdi. Nasıl böyle yaparlar diye çok kızardım açıkçası. Hemen gerekli işlemlerin başlatılması adına ilgili kurumlarla görüşürdüm.

Sonuçta ortada bir emek var ve emeğe saygı duymak gerekir. Siz o kadar çalışın, çabalayın, ortaya bir ürün koyun, başkaları bunu haksız yolla alsın ve satarak haram para kazansın. Akıl alır bir şey değil. Yani insan böyle bir şeyle karşılaşsa hem çok üzülür hem çok sinirlenir. Buna hakkı var değil mi? O kadar uğraşmış, gecesini gündüzüne katarak çalışmış. Uzun uğraşlar sonunda kendisine ait bir eser ortaya koymuş. Bunu çalmanın, haklı bir tarafı olamaz. Ben de herkes gibi sonuna kadar hakkımı arardım.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski