Nevruz Bayramı ile İlgili Kompozisyon

Nevruz Bayramı ile ilgili kompozisyon hakkında kısa bire şekilde söz ettik.

Nev yeni, ruz gün demektir. Nevruz da baharın gelişini müjdeli bir haber gibi veren kültürümüzde önemli bir yeri olan çok özel bir gündür. 21 Mart günü Türk dünyasında ve ülkemizde Nevruz bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu bayram şölen havasında geçer. Ateşler yakılır, demirler dövülür. İnsanlar ateşin üzerinden atar. Aşure gibi tatlılar yapılarak herkese ikram edilir. Dolayısıyla Nevruz yeni gün anlamına gelerek insanlar baharı müjdeleyen bir bayramdır.

Artık cemreler düşmüş, tabiatta bir bayram coşkusu oluşmuştur. Nevruz da bu coşkuyu sanki resmi olarak onaylar niteliktedir. Hatta kırlarda nevruz bitkisi çıkar. Bu bitki rengarenk çiçekleriyle gözümüzü gönlümüz açar. Bahar gelmesiyle doğada gözle görülür bir canlılık ortaya çıkar. Ruhumuz da şenlenir ve bu coşkuya eşlik eder. Örneğin güzle bir haber onu ilgilendiren kişi için müjde olarak nitelendirilir. Nevruz da Türk dünyasında kışın bittiğini soğuk günlerin geride kaldığını havaların günlük güneşlik olacağını, ısınacağını haber eden bir tarihi simgeler. Bu da bizim için çok güzle bir müjdedir.

Kısacası Türk kültürü açısından Nevruz havaların ısınmasıyla gelen bahar coşkusunun vücut bulmuş halidir. Bu özel günde yurdun dört bir yanında kutlamalar, şenlikler gösteriler yapılır. İnsanlar bu coşku ve sevince ortak olur. Böylece tarihimizin derinliklerinden  gelen bu köklü geleneğimiz her yıl Nevruz kutlamalarıyla yaşatılmış olur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski