Bu yazımızda kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan kompozisyon hakkında kısaca bahsedeceğiz.
Kim kiminle ne kadar çok arkadaşlık ediyorsa onun huylarından kapar. Yani onun davranışlarını benimsemeye başlar. İnsan sevdiği kişilerle beraberdir. Bu anlamda arkadaşlık edilen kişinin davranışlarını taklit eder. O yüzden kır atın yanında duran ona benzer anlamında bu sözü duymaktayız. Kimin özellikleri ağır basarsa karşı taraf bundan etkilenir.
Arkadaşlık edilen kişide kendimize benzer taraflar görürüz. Bu ortak huylar ister istemez etkileşime girmektedir. Buna bağlı olarak arkadaşımız tutumlarından etkilenir. Onun bakış açısı bize de sirayet eder. Aynı zamanda onu kendimize örnek alır, huylarına özeniriz. Kullandığımız kelimelerde bile bu benzeme durumu gözlenir. Kimse ben arkadaşımı gibi olmam, onun yaptıklarını yapmam diyemez. Farkında olmasanız bile arkadaşınızın huylarından etkilenirsiniz, bir anlamda onun gibi olursunuz. Örneğin arkadaşınızın giyim kuşamı, bir olay karşısındaki yaklaşımı, konuşma biçimi, hatta saç şekli bile sizi etkisi altına alır. Onun gibi davranmaktan kendinizi alamazsınız. Fakat arkadaşıma benzeyeceğim diye de kendimizi fazla zorlamamalıyız. Bizim de kendimize ait bir karakterimiz olduğunu unutmayalım.
Kısaca belirtmek icap ederse arkadaşlar arasında karşılıklı etkileşim kaçınılmazdır. Bu son derece doğal bir durum olsa da olumsuz huyları davranış edinmek gibi bir mecburiyetimiz yoktur. Argo konuşmak, artistlik yapmak gibi olumsuz huyları almaktan da kaçınmalıyız.