Sözünü tartmadan söyleyen kişi aldığı cevaptan incinmesin sözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazınız.

Sözünü tartmadan söyleyen kişi aldığı cevaptan incinmesin sözünü açıklayınız. Bu sözün anlamı ile ilgili bir kompozisyon yazınız.

İnsan kırıcı cevaplar almamak adına konuşmadan önce sözünü tartmalıdır. Sözünü tartmak demek, önceden düşünme, şöyle dersem ne olur, bunu söylesem nasıl bir tekiyle karşılaşırım gibisinden olabilecekleri göz önünde bulundurup düşünerek konuşmak demektir. Bir insan bir şeyler söylemden önce sözün nereye varacağını bilirse buna göre dilini de düzgün kullanır. Başka bir deyişle pat diye ortaya konuşmaz.

Hiç düşünmeden, nelerle karşılaşacağını göze almadan ağzına geleni konuşan kişi istemediği cevaplar alır. Bu cevap çok incitici olabilir. Çünkü istediğini söyleyen istemediğini işitirmiş. Sözünü tartmadan konulmak da bununla aynı anlamdadır. Siz sinirlerinize hakim olamayıp karşınızdakine olmadık laflar ederseniz hiç beklemediğiniz sert sözlerle size karşılık verirler. Eğer her şeye rağmen dilinizi tutmayıp kötü söz söylemeyi göze alırsanız o zaman alacağınız cevaplar da ağır olacağı için sizi incitmemelidir. Çünkü siz zaten bunu göze almışsınız denektir. Sonuçta siz incitici bir dil kullanırken karşıdakinin eli armut toplamaz. O da bunun altında kalmamak için gereken sert cevabı verir.

Sonuç olarak ağzımız dilimiz nasıl kullanırsak o yönde karşılık alırız. Kötü konuşan kötü cevaplar alır. İyi ve yumuşak bir tonda konuşan aynı tutumla muamele görür. O yüzden kırıcı, incitici, yaralayıcı sözler söylemekten kaçınmalıyız. Em doğrusu konuşmadan önce sözlerimizin nelere mal olabileceğini, karşımızdakilerden basıl bir cevap alabileceğimizi düşünmektir. Ondan sonrasında ise sözlerimizi ince eleyip sık dokuyarak, yanlış anlamaya meydan vermeyerek, yani seçerek konuşmalıyız. Böylece bize ağır gelecek, zorumuza gidecek, incinmemize neden olacak sözler duymayız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski