Sıfat ve Zamir Arasındaki Fark

Sıfat ve zamir arasındaki fark nedir hakkında ipuçları verdik.

Sıfat olan bir kelime mutlaka bir ismin özelliği olur. Yani ismin önünde o ismin anlamını tamamlayan bir kelime varsa bu sıfattır. Hatta soru, işaret, durum, renk, biçim, sayı belli belirsiz gibi anlamlarla tamamlar. Buradan bakıldığında bir yerde sıfat varsa hemen sonrasında bir isim de onunla birlikte kullanılır diyebiliriz.

Mesela 'Yeşil bahçeyi gördüğümde büyülendim.' cümlesine bakarsak bahçe isim ve yeşil o ismi renk bakımından tamamlayan bir sıfattır. Oysa zamir için aynı şeyi söyleyemeyiz. Zamir olunca orada isim kullanılmaz. Çünkü zamir ismin yerine kullanılır. Kısacası zamir isim görevini üstlenir. Bu durumda o cümle içinde bir isme yer verilmez.

Yukarıdaki, cümleyi zamir kullanarak yazdığımızda sıfat ve zamir arasındaki farkı daha net anlayabiliriz.

Yeşil bahçeyi gördüğümde büyülendim. (Burada sıfat var.)
Onu gördüğümde büyülendim. (Burada onu kelimesi zamir ve bahçe ismini karşılayacak şekilde kullanılmış.)

O elbise çok güzelmiş dersek bu cümlede elbise isim, o sözcüğü ismi işaret eden bir sıfattır
O, çok güzelmiş dersek o sözcüğü elbise ismi yerine kullanıldığı için zamirdir.

Hangi mağazayı gezmek istersin dediğimizde mağaza ismini soru yoluyla tamamlayan kelime hangi sözcüğüdür. Hangi ismi soru anlamıyla tamamladığından sıfattır.
Hangisini gezmek istersin dersek mağaza ismini cümleden atmış olduk. Çünkü hangisini kelimesi onun yerine kullanıldı. Bu da zamir olur.

Son olarak diyebiliriz ki bir cümlede sıfat varsa isimde vardır, zamir varsa isim yoktur. Bu ikisi arasındaki fark bu şekilde daha belirgin hale gelmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski