Verilmiş Sadakası Olmak Ne Demek?

Bu yazımızda verilmiş sadakası olmak ne demek deyiminin anlamını kısaca bahsedeceğiz.

Bir insan çok büyük bir tehlikeyi atlattığında ucuz kurtulmuşsun verilmiş sadakan varmış derler. Çünkü onun başına çok kötü bir olay gelmiş. Buna bağlı olarak ölüm, sakatlık ya da çok kötü bir şey gerçekleşmeden onu atlatmıştır. Bunun üzerine böyle bir deyim söylenir.

Örneğin karlı bir yolda gidiyorsunuz. Aracınızın sürati de oldukça fazla diyelim. Hemen önünüzde birçok araba zincirleme kazaya karıştığında siz oradan bir manevra yaparak arabayı bile sürtmeden uzaklaşsanız, kazadan kurtulmuş olursunuz. Eve vardığınızda çevrenizdekilere bu durumu anlatırsınız. Onlar da size verilmiş sadakan varmış, iyi ki sana bir şey olmamış, başına bir şey gelmemiş diye teselli anlamında cümleler söyler.

Görüldüğü gibi yaşanan bir felaketten burnunuz bile kanamadan kurtulduğunuz anlar olabiliyor. Böyle anlarda çok kötü bir şeyle karşılaşmaktan bir saniye gibi kısa bir anla kurtulabilirsiniz. Yahut da başınıza gelebilecek her türlü kötü durumda yara bile almadığınız olabilir. Bu durumlar kırılma noktası gibidir. Çok büyük bir tehlike veya kaza atlatan kişiler şanslıdır diyebiliriz. Çünkü onların işi yaver gitmiş olur. Hiçbir şey olmadan bu tehlikeyi atlatmaları verilmiş sadakası olmak deyimini akla getirir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski