Egemenlik Verilmez Alınır ile İlgili Kompozisyon

Bu yazımızda egemenlik verilmez alınır ile ilgili kısa bir kompozisyon hakkında bahsettik.

Egemenlik diğer bir değişle hakimiyet demektir. Yurt olarak seçilen bir toprak parası üzerinde gücü elinde bulundurma yetkisi anlamına gelen egemenlik insan onuruna yaraşır bir yaşam için çok önemlidir. Egemenlik olmayan bir yer başkalarının kuklası olmaya mahkumdur. Bu yüzden özgürlük kavramının egemenlikle yakından bir ilişkisi vardır.

Egemenliği hak etmek için bu uğurda savaşılır. Gerektiğinde can verilir ama egemenlik asla verilmez. Onu almak için milletin birleşmesi, düşmana karşı koyması, halkın her kesiminden büyük bir vatan savunması gerekir. Tarihimiz göz önüne alırsak milletimizin egemenliğinin tehlikeye girdiği dönemlerde bu hakkımızı almak için nice zorluklara göğüs gerdiğini biliyoruz. Egemenliği kıymetli yapan bağımsız yaşama arzusudur. Bir ülke egemenliğini aldıktan sonra özgürleşir. Bu kapsamda orada yalayan insanlar her açıdan refaha kavuşur. Özgürlük, adalet, iş hayatı, eğitim, sanat, bilim, tarım gibi her alanda yapılan faaliyetler egemenliğin alınmasıyla anlam kazanır. esir olmaktansa egemenlik ruhuna uyun bir yaşamayı her millet tercih edeceği için ülkesi üzerinde kötü emelleri görenler hemen vatanının korumak için her şeyi gözünü kırpmadan yapar.

Şehitlerimiz, gazilerimiz egemenliğin verilmeyeceğine dair en belirgin örneklerdir. Onlar hayatlarını geride bırakıp ordumuza destek vermek maksadıyla savaşa katılmışlar. Bu yolda binlercesi şehit olmuş. Binlercesi yaralanıp gazilik şerefine ulaşmış. Dolaysıyla Atatürk egemenlik verilmez alınır derken vatanın bağımsızlığı için her koşulda gereğini yaparız demek istemiştir. Kısaca özetlersek egemenlik bizde yani millet olunca özgür halde yaşamanın tadına varırız. İçimizde bir gelecek kaygısı olmaz. Çünkü devletimiz bağımsız olduğundan kendi egemenliğimiz kendimize aittir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski