Her derdin olur çaresi, her inleyen ölmez / Her mihnete bir âhir olur, her gama pâyân ne demek? Ziya Paşa'ya ait olan bu beyiti araştırınız. Bu beyit ile ilgili kompozisyon yazımızı kısaca hazırladık.
Hiçbir dert çaresiz değildir. Her derdin mutlaka bir çaresi vardır. Fakat onu arayıp bulmak gerekir. Doktorlara mı gidersiniz, başka türlü mü halledersiniz ama bir şekilde o derdin çaresini bulursunuz. Hasta yatağında inim inim inleyen her hasta da ölmez. Çünkü herkesin belirlenmiş bir ecel vakti vardır. Bu saat asla şaşmaz.
Mihnet üzüntü, sıkıntı demektir. Başımıza gelen bize keder veren bütün sıkıntılar gelip geçicidir. Sürekli sıkıntı çekeceğiz diye düşünmemeliyiz. Üzüntüye yol açan her acının da mutlaka bir sonu vardır. Bu yüzden dert çekmek zorunda kaldığımızda bunun geçici bir şey olduğunu bilmeli ve ona sabretmeliyiz. Yine gam da kaygı, tasa, üzüntü gibi anlamlara gelmektedir. Payan ise kelime anlamı itibariyle son bulmak, bir sınırı olmak demektir. Dolayısıyla kaygılarımız, tasalarımız da zamanı gelince son bulacaktır.
Sonuç olarak baktığımızda dermansız bir dert olmadığını görüyoruz. İnsanlar dünyada çeşitli sıkıntılara maruz kalıyor. Hatta bu sıkıntılar öyle büyük üzüntülere neden oluyor ki sanki hiç geçmeyecekmiş gibi düşünüyoruz. Oysa çekilen her sıkıntı sonunda bir mükafatı olan birere imtihandır aslında. Bu yüzden ne yaşarsak yaşayalım, en derin üzüntülerle baş başa bile kalsak hepsi de bir gün sona erecektir. İşte o zaman bu acılara dayanmanın mükafatını alacağız. Daha dayanıklı, dirençli bir insan olacağız.
Tags:
Kompozisyonlar