Hiçbir Balık Uçmaya Hiçbir Kuş Yüzmeye Zorlanmaz ile İlgili Kompozisyon

Burada hiçbir balık uçmaya hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz ne demek? Bu söz ile ilgili kompozisyon yazınız.

Her öğrencinin farklı alanda yeteneği vardır. Bu yüzden öğrencinin ilgi alanı ve kabiliyetlerine göre eğitim verilmesi gerekir. Kimseye zorla bir şey öğretilemez. Şayet becerisi olmadığı alanda bir çocuğa zorla bir şey öğretmeye kalkarsanız bu iş ters teper. Onu okuldan, eğitim hayatından soğutursunuz. Aslında böyle bir baskı çocuğun geleceğiyle oynamaktır.

Öğrencileri doğru yönlendirmek ve onların özelliklerine uygun bir eğitim vermek çok önemlidir. Mesela okulda ders gören öğrencileri göz önünde bulunduralım. Hepsi birbirinden farklıdır. Bazılarının sözel zekası daha çok gelişmiştir. Bazı öğrenciler de sayısal konularda çok daha yetenekli ve başarılıdır. Eğitimcilerin her çocuğun öğrenmesine imkan sağlayacak yöntem ve teknikler geliştirmesi ve bunu eğitimde uygulaması işte bu nedenle çok büyük önem arz etmektedir.

Osmanlı Devleti zamanında bildiğiniz gibi Enderun mektepleri vardı. Bu mekteplerin giriş kısmında burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz sözü asılıydı. Demek ki Osmanlı Devleti öğrenci merkezli bir eğitim anlayışına sahipti. Bu sözden bunu anlıyoruz. Bir çocuğun akademik başarısı düşük olabilir lakin sanata yatkındır. Ya da sporda, müzikte, resim de çok yeteneklidir. Dolayısıyla eğitim sisteminin de öğrencilerin becerilerine göre düzlenmesi gerekiyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski