Abdal Ata Binince Bey Oldum Sanır Şalgam Aşa Girince Yağ Oldum Sanır Anlamı ile İlgili Kompozisyon

Abdal ata binince bey oldum sanır şalgam aşa girince yağ oldum sanır anlamı ile ilgili bir kompozisyon yazınız.

Hayatta bazı kişiler görmemiş veya görgüsüz bir niteliktedir. Bir de tesadüf sonucu bu kişiler önemli mevkilere geldiyse o zaman kendilerini çok önemli bir iş başarmış gibi görürler. Bunun elle tutulur bir tarafı yoktur. Bazen rastlantılar bizi hiç beklemediğimiz önemli yerlere götürebilir. Bir mal sahibi olabilir ya da saygın bir konuma gelebiliriz. Bu tür bir durumda eskiden ne isek öyle olmalıyız. Asla kibre kapılmamalıyız.

Bir şeyleri başarmak için o uğurda büyük emek sarf etmek lazımdır. Siz ter döküp de alnınızın akıyla bir yerlere geliyorsanız bunun ifade etiği anlam çok büyüktür. Yalnız hiç bir şey yapmayıp da layık olmadığınız bir başarıya hak kazanmışsanız burada görgüsüzlük sonucu bir böbürlenmek ortaya çıkar. Sanki çok uğraşmış, bunu hak etmiş gibi insanlar böyle bir anda böbürlenir. Yanlış olan tutum da budur. Genelde bu şımarıklığı, görgüsüzlüğü eğitimsiz ve cahil kimseler yapar. Onlar önceden sıradan biridir fakat bir şans eseri başlarına çok güzel bir şey gelir. Ondan sonra ben şunu yaptım, bu yüzden bu şeyi elde ettim gibisinden gözü yüklerde olan tavırlar takınırlar. Bu, tam anlamıyla görmemişlik demektir.

Sonuç olarak biraz kendimizi, duracağımız yeri çok iyi bilmeliyiz. Hak etmediğimiz halde şans yüzümüze gülüp de bize bazı başarılar verdiyse haddimizi bilip alçak gönüllü olmalıyız. Büyüklenip de millete ahkam kesmenin bir anlamı olmaz. Hatta bu tutum hiç yakışık almaz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski