Yazılarınızda ve konuşmalarınızda kullandığınız kelimelerin Türkçe olmasına dikkat ediyor musunuz?

5. Sınıf: Yazılarınızda ve konuşmalarınızda kullandığınız kelimelerin Türkçe olmasına dikkat ediyor musunuz? Örneklerle açıklayınız.

Benim için Türkçe önemlidir. Ben bu ülkenin bir evladı olarak elbette yazılarımda ve konuşmalarımda Türkçe kelime kullanmaya karşı çok dikkat ediyorum. Türkçe kelimelere ayrı bir hassasiyetim var. Zaten Türkçe bizim ana dilimiz değil mi? Ondan daha önemli bir dil bana göre yoktur.

Günümüz şartlarında internet ve sosyal medya ortamında insanlar genelde yabancı kelime kullanmayı bir ayrıcalık gibi görüyor. Bu yüzden Türkçe kelime yerine yabancı kelimeler kullanmayı bir şey zannediyorlar. Ben buna karşıyım. Her şeyin Türkçe kelime ile bir ifadesi varken enden yabancı kelimelere özeneyim ki? Örneğin "cool" diye yazılan ve "kuğul" diye okunan yabancı bir kelime var. Bunun anlamı gösterişli ve soğukkanlı şeklindedir. İnsanların bir kısmı gösterişli demek yerine "cool" kelimesini kullanmayı sanki önemli bir şeymiş gibi düşünüyor. Bense gerek yazılarım gerekse konuşmalarımda Türkçe karşılığı olan kelimeleri kullanmaya özne gösteriyorum. Bana göre doğru olan da budur. Yabancı kelime özentisi yaparak dilimizi kirletmeye, yozlaştırmaya karşıyım.

Kısacası ana dilimiz Türkçe'miz her şeye yetiyor. Bu dilimizin çok zengin olduğunu gösteriyor. Biz de bu milletin çocukları olarak teknolojinin ve sanal ortamın dayatmalarına karşı her fırsatta Türkçe kelime kullanmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski