Bilgi paylaşımının sosyal hayata ve çalışma hayatına katkılarını örneklerle açıklayınız.

Soru: Bilgi paylaşımının sosyal hayata ve çalışma hayatına katkılarını örneklerle açıklayınız.

İnsanlar sosyal hayatta ve hayatında her az çok bilgi paylaşımı yapıyor. Çünkü sık sık başka insanlarla bir araya geliyoruz. Örnek vermek gerekirse arkadaşlarımıla toplanıp kafede oturuyoruz. Bazı günler halı sahada maç yapıyoruz. Sinema, tiyatro gibi sosyal faaliyetler aracılığıyla birlikte vakit geçiriyoruz. Bu birliktelik sırasında susup kalmıyoruz. Gündemdeki konular ya da herhangi bir şey üzerinde konuşuyoruz. Konuşma esnasında yanımızdakilere bahsi geçen ilgili konularda birçok bilgi paylaşıyoruz.

Çalışma hayatı açısından baktığımızda göreve yeni başlayan biri henüz işinde çoğu şeyi bilmiyor. O iş yerinde veya kurumda yıllarca çalışmış çok tecrübeli insanlar oluyor. İşinde acemilik çeken insana nasıl yapması gerektiğine dair bilgi veriyorlar. O da kendisiyle paylaşılan bu çok önemli bilgileri kullanarak fazla sorun yaşamıyor. Böylece işine ve yeni iş arkadaşlarına kısa sürede uyum sağlayabiliyor. Bir ustanın çırağa, işin ehli olan birinin işe yeni başlayana öğrettiği bilgiler onlar için çok kıymetlidir. Yahut her alanda ihtiyaç duyulan bir bilginin paylaşılması lazım olan kişi için çok fayda sağlayacaktır. Böylece o bilgiyi öğrenen kişi, kendisine bunu anlatana minnet duyar. Gördüğünüz gibi hayatın her anı bilgi alışverişiyle geçmektedir. Buna bağlı olarak insan ilişkileri daha samimi oluyor. İşimize yarayacak bilgiler paylaşan insanlara karşı daha çok saygı duymamızı sağlıyor.

Kısaca belirtecek olursak bilgi paylaşımı insanları birbirine daha çabuk ısındırıyor. Girdiğimiz ortamda tanışma ve kaynaşmayı sağlıyor. İnsanlar arasında sevgi, saygı ve güvene dayalı ilişkiler kurulmasına katkıda bulunuyor. İnsanlar kendileri için yararlı ve kullanışlı bilgiler öğreniyor. Belki de edinilen bilgi sayesinde birçok iş daha rahat yapılabiliyor. İşte bu gibi örneklere baktığımızda bilgi paylaşımının sosyal hayat ve çalışma hayatına olumlu etkileri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski