Bu bölümdeki metni inceleyerek bilgi paylaştıkça çoğalır ile ilgili konuşma yazısı hazırlarken yeteri kadar fikir edinebilirsiniz.
Öğrenilen bilinin başkalarına aktarılması bilginin çoğalması anlamına gelir. İnsanların kendinde olan bir bilgiyi paylaşması bundan başkalarının da bir şeyler öğrenmesi açısından çok önemlidir. Bizim için sıradan görünen sahip olduğumuz bir bilgiyi başkasına aktardığımızda ona aslında yol göstermiş oluruz. O kişi bir sorununu bu bilgi sayesinde kolay yoldan çözebilir. Yani fazla uğraşmasına gerek kalmaz. O da bu bilgiyi hiç bilmeyen birine söyler. Böylece toplumda bir bilgi akışı sağlanmış olur. Görüldüğü gibi bilgi kulaktan kulağa paylaşıldıkça çoğalır.
Örnek vermek gerekirse bir insan araba kullanırken bir arıza çıktı diyelim. Sürücü olan sporunu nasıl gidereceğini bilmiyor. Hemen en yakındaki bir oto tamircisine gidiyor. Adam sorun hakkında sürücüye bilgi veriyor. Bu sürücü de o bilgiyi alarak öğrenmiş oluyor. Bir daha aynı sorun yaşanırsa ne yapması gerektiğini bilmiş oluyor. O da başkasına anlatınca bilgi paylaşılmış ve insanlar arasında giderek çoğalan bir şey haline geliyor. Mesela okul hayatımızı göz önüne alırsak alanında uzman öğretmenler sahip oldukları bilgiyi öğrencilere anlatarak bilginin yaygınlaşmasını sağlıyorlar. Böylece aynı anda birçok kişi çok şey öğreniyor.
Her yerde bilgi aktarımı mevcuttur. Eğitimcilerden tutun da en basit bir konu hakkında bile herkes kendi bilgisini toplumdaki başka kişilere anlattığı zaman bilgiler bir okyanustaki su birikintisi gibi çoğalır. Böylelikle herkes işine yarayan bilgiyi kullanarak hayatını daha kolay bir hale sokar. Demek ki bilgiyi kendimize saklamamalıyız. Çünkü hepimizin de herhangi bir konuda bilgiye muhtaç olduğumuz önemli anlar olabilir Başımıza bir iş geldiğinde öğrendiğimiz bilgiler bize yol gösterir. Onların değerlendirerek bir adım atarız. Bu sayede başımızı ağrıtan mesele ne ise onu kısa sürede çözebiliriz. Bundan dolayı bilginin insanlar arasında paylaşılması son derece önemlidir.
Tags:
Konuşma Metni