Pazar yerini anlatan bir kompozisyon yazınız.

Soru: Pazar yerini anlatan bir kompozisyon örneği yazınız.

Pazar yerleri kimileri için ekmek parasının kazanıldığı bir yerdir. Kimileri içinse evin temel ihtiyaçlarının alındığı insan kalabalığının çokça olduğu bir yerdir. Pazar yerinde sebze meyveden tutun da kıyafet, yağ, peynir veya köy ürünleri olmak üzere pek çok şey vardır. Bütün bunlar evin ihtiyaçların gidermek içindir. Onları satanlar ise ticaret yaparak buradan kazandığı paralarla evlerini geçindirmektedir. Pazar yerinde satıcıların sesi eksik olmaz. O yüzden yanınıza çantanızı alıp bir pazara gidince bağıranları, oradaki tatlı bir telaşı görürsünüz.

Pazarda mevsimine uygun ürünler ve daha birçok şey bulunur. Satıcılar tezgahlarını açmış ve donatmış durumda müşterilerinin gelmesini büyük bir heyecanla beklerler: Akşama kadar pazar yeri bir şenlik havasında geçer. Tezgahta dilinmiş karpuzlar sırayla dizilmiş meyveler, sebzeler çeşitli renkten mallar gözlerimize hitap eder. Bazıları çoğu malını satmış olur Bazıları da son kalan ürünlerini satma derdindedir. Gel gel, son ürünler kaldı diyenler bile vardır. Pazar alışverişini genelde evin hanımları yapmaktadır. Erkekler başka işlerde çalıştığı için ev için lazım olan yiyecekleri kadınlar pazara giderek temin eder. Bir de pazar yerlerinde aldığı malzemeleri taşımakta zorlanan insanlar olmaktadır, Bazı çocuklar onların malzemelerini taşımaya yardım eder. Acıkanlar için de pazarda tavuk ve et dürüm satan yerler bile vardır. Pazarı diğer yerlerden ayrı kılan ise marketlere göre daha ucuz olmasıdır.

Kısacası pazar yerleri tam anlamıyla tatlı bir telaşın yaşandığı kalabalık ortamlardır. Burada kahvaltılıktan yiyecek bir şeyler almaya kadar her şeyi bulmak mümkündür. Hanımlar veya boşta olan erkekler yanlarına sepet veya pazar çantası alarak bir liste yapmış olurlar. Pazara giderek kendi bütçelerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak alışverişini yapar ve evine dönerler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski