İletişimde empati kurmak neden önemlidir? Düşüncelerinizi ilgili alana yazınız.

7. sınıf etkinliği: İletişimde empati kurmak neden önemlidir? Düşüncelerinizi ilgili alana yazınız.

Şimdi biz karşıdaki insanın duygularını, ne hissettiğini anlamadığımız zaman ona uygun bir geri dönüt veremeyiz. İletişimin doğru ve faydalı olması geri dönütün de doğru olmasına bağlıdır. Bunun için karşımızdaki kişi neler hissediyor, neler düşünüyor, bunları çok bilmeliyiz. İşte bu nedenle empati kurmak gerekiyor.

Empati kuramayınca iletişimde doğru olmayacak, birbirimizi iyi anlayamayacağız. Bu da iletişimin amacına uygun olmaması demektir. İletişim kurduğumuz kişinin belki de bize ihtiyacı var. Onu gerektiği gibi anlayabiliyor muyuz. Eğer aynı duyguyu hissedemezsek o zaman ona nasıl bir faydamız olacak ki? Dolayısıyla önemli olan iletişimin somut ve olumlu bir sonuç vermesi için öncelikle empati kurup muhatap olduğumuz kişinin duygularını doğru bir şekilde okuyabilmektir. Kısacası iletişimde empati kurmak vereceğimiz tepkilerin de çok daha uygun olmasını sağlayacaktır.

Sonuç olarak biz insanlar olayın iç yüzünü, karşımızdakinin duygularını anlamadan onu hemen yargılamaya kalkarız. İşte bu tutum bize çok şey kaybettirir. O yüzden kimseyi yargılamadan önce iyice dinlemeliyiz. Neler yaşamış olduğunu bize anlatmasına olanak tanımalıyız. Daha sonra kısa süreliğine onun yerine geçip ne düşündüğünü yorumlayabilmeliyiz. Ondan sonra iletişim daha düzgün olacaktır. Buna zemin hazırlayan da iletişimde empati kurmaktır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski