Bir toplumun tarih öğrenimine önem vermemesinin sonuçları neler olabilir?

Bu yazımızda bir toplumun tarih öğrenimine önem vermemesinin sonuçları neler olabilir sorusundan yola çıkarak olabilecekler hakkında bir kompozisyon yazacağız.

Bir toplum tarih öğrenimini önemsemediği zaman geçiş hafızasını da yok sayıyor demektir. Yani tarihimiz bizim millet olarak geçmişimizi ifade eder. Tarihini bilemeyen bir toplum da geleceğini kendi eliyle yok eder. Mesela neler olabilir diye düşünürsek; tarihi hafızamız silinir, milli birlik ve beraberlik anlayışımız sekteye uğrar. Vatanımızın kıymetini gerektiği gibi bilemeyiz.

Örnek olarak kendi tarihimiz açıp okuduğumuzda, tarihi müfredata koyduğumuzda, onunla ilgili öğretim aldığımızda biz yeni nesiller tarihimize ait her şeyi öğreniyor, ecdadımız daha yakından tanıyor, onların vatanımı için neler yaptığına dair birçok bilgi ediniyoruz. Ondan sonra oturup düşünüyor bizim için, vatanımız için bunlar yapılmış deyip ileriye dönük neler yapmamız gerektiğini, nasıl bir yurttaş olmamız gerektiğini belirliyoruz.

Sonuç itibariyle tarih milletin geçmişi demektir. Bu geçmişin içinde kazanılan nice zaferler, vatan için verdiğimiz binlerce şehitleri, bu milletin çektiği cefalar, ecdadımızın yaptığı kahramanlık ve fedakarlıkların hepsi mevcuttur. Tarih öğrenimini önemsememek bütün bunları çöpe atmak gibi bir şeydir. Bu da geçmişimize, atalarımıza, şehitlerimize layık olacağımız yerde onlara en büyük haksızlığı yaptığımızı gösterir. Dökülen kanlar, vatan için en zor şartlarda verilen mücadelelerin hiçbir boşa değildir. Bu nedenle tarihimizi en doğru şekilde öğrenmeliyiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski