Sıkıntı Çekmemiş Olanlar, Eriştikleri Rahatlığın ve Mutluluğun Değerini Bilmezler Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyerek sıkıntı çekmemiş olanlar, eriştikleri rahatlığın ve mutluluğun değerini bilmezler anlamına gelen cefayı çekmeyen safanın kadrini bilmez atasözü ile ilgili bir kompozisyon yazarken fikir edinebilirsiniz.

İnsanların bir kısmı hiçbir zorluk yaşamadan, sıkıntı çekmeden bu hayatı rahatça yaşıyor. Onların bu durum iyi gibi görünse de aslında elindeki iyi halin değerini anlayamıyorlar. İnsan yokluk çekince, acı, cefa, sıkıntı çekince rahatlığın ve mutluluğun kıymetini daha iyi bilir. Bu durum aynı parasız kalmayan birinin zenginliğinin ne kadar değerli olduğunu bilmemesine benzer. İnsan yokluk görünce para sıkıntısı yaşayınca sonradan varlığa kavuştuğunda bu zengin olma halinin değerini daha iyi anlar.

Sıkıntı çekme durumu insana çok şeyin değerini öğretir. Çünkü sıkıntılar bizi çaresiz duruma düşürür, aslında her şeyin, rahatlığın, mutluluğun ne kadar değerli bir nimet olduğunun farkına varmamızı sağlar. Bu açıdan bakarsak hayatta çok sıkıntı çekenler birçok şey kazanmış demektir. Sıkıntı çekmemek ise insanları körlüğe alıştırıyor.

Cefa çektiğimiz bizi zor ve çaresiz durumda bırakan sıkıntılar demektir. Sıkıntı çekmek çok zordur. Bir yerden sonra insan artık elinden bir şey gelmediğini anlıyor ve çaresiz kalıyor. Buna hangi yürek ne kadar dayanabilir ki? O yüzden cefa çekenler daha önceden farkında olmadıkları pek çok şeyin aslında ne kadar değerli olduğunu anlıyor. Mesela önceden hiç parasızlık yaşamayan biri, bir müddet parasız kalırsa o zaman paranın kıymetini anlıyor. Hastalık çekmeyen biri, bir hastalığa yakalandığında vücudun sağlıklı halinin aslında ne büyük bir nimet olduğunu anlıyor. Evinde hiç kavga görmeyen biri, sonradan gürültülü kavgalı bir ev ortamıyla tanışınca huzurun aslında ne kadar önemli olduğunu kavrıyor.

Sonuç olarak hiç yaşamadığımız sıkıntılar aslında böyle gelip böyle gideceğiz düşüncesiyle bizi rahat bir hayata alıştırmış oluyor. Ne zaman ki bir sıkıntı yaşasak önceki halimizin çok daha iyi olduğunu, sahip olduğumuz şeylere şükretmek gerektiğini bize hissettiriyor. Dolayısıyla çektiğimiz sıkıntılar bize dikkate almadığımız birçok şeyin değerini öğretiyor. Bu anlamda sıkıntılar güzel şeylere vesile oluyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski