Teknoloji ve Sosyal Medya Dili Nasıl Etkiler Kompozisyon

Bu yazımızda toplumsal değişim teknoloji ve sosyal medya dili nasıl etkiler ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca bir yazı üzerinde duracağız.

Günümüz insanı gözle görülür biçimde toplumsal bir değişime uğramıştır. Çünkü teknoloji her ne kadar yenilikler hayatımızı eskisinden daha kolay bir hale getirse de iletişimde, dili kullanma biçimlerimizde ve sosyal medya üzerinden görüşmelerimizde dil kirliliğine yol açmaktadır.

Dilin yozlaşması diye bir kavram duymuşsunuzdur. Bu kavramın anlamak istediği dilimizi yanlış ve özensiz kullanma sonucu dilde meydana gelen bozulmalardır. Sosyal medya da buna çanak tutan teknolojinin getirdiği sanal bir ortamdır. İnsanlar eski dönemlerde sosyal medya yokken mektupla yazışarak haberleşirdi. Yazıları oldukça anlamlı ve kurallı cümlelerden oluşurdu. Hatta yanlış anlaşılmamak için noktasına, virgülüne, kullanılan kelimelerin seçimine kadar her şeyde dikkat ederlerdi. Şimdiki dönemde ise bırakın cümle yazmayı kelimeleri bile doğru yazmıyorlar. Sosyal medyada sıklıkla karşılaşıyoruz. İnsanlar görüştüğü kişilere mesaj yazarken kelimenin tamamını değil de sadece ünsüz harflerini kullanarak iletişim kuruyorlar. Bazı sözcükleri yanlış ve eksik yazıyorlar. Bu tür şeyler dilimiz için üzülmemize neden olmaktadır.

Aslında sosyal medya dilin yozlaşması için çok uygun fırsatlar sunuyor. Yani dilimizin yanlış kullanımı konusunda sosyal medya elverişli bir ortamdır. İnsanlar uzun cümleler kurmak yerine bazı harfleri eksilterek, kısaltarak hızlı yazayım derken dilimizi de gerektiği gibi doğru kullanmaya özen göstermiyorlar. Sosyal medyanın dili olumsuz etkilediği bu gibi örneklerden kolaylıkla anlaşılabilir. Elbette iletişim, haberleşme, sevdiklerimizle görüşme açısından sosyal medyayı kullanacağız ancak sosyal medyanın dilimize olan olumsuz etkisini de göz önünde bulundurup bunun önüne geçmeliyiz.

Kısacası toplumsal değişim teknolojiyle birlikte günümüzde ciddi anlamda hızlanmış vaziyettedir. Bir de sosyal medya hayatımız girince dilimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Bütün bunlar dil kirliliğinin hızlanmasını yol açmaktadır. Bir an önce dilimizi doğru, biçimde kullanmayı önemsemeliyiz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski