Konuşmacıyı dinlerken konuşma ile ilgili soru sormak ve bunu uygun zamanda yapmak niçin önemlidir?

Bu yazımızda konuşmacıyı dinlerken konuşma ile ilgili soru sormak ve bunu uygun zamanda yapmak niçin önemlidir sorusu ile ilgili olarak kısa bir açıklama yapmak istiyoruz.

Bir konuşma sırasında dinlediğimiz konuyu anlamak adına soru sormak çok önemlidir. Çünkü anlatılan her şeyi anlamlı olarak zihnimize konumlandıramayız. Bazı şeyler kafamıza takılır. Aklımızda konuşulan konuyla ilgili birçok soru işareti oluşur. Bunları sıcağı sıcağına sormak daha iyi anlamımızı sağlayacaktır.

Peki ekin dinleme dediğimiz konuşmacıya soru sormak lazım da bunu ne zaman yapmalıyız? Elbete en uygun zamanı beklemeliyiz. Ada daha konuşmasını bitirmemişse soru sorup araya girmemiz çok doğru olmaz. Önce konuşmacı sözünü bitirmelidir. Biz de dikkatli bir şekilde bir yandan onu dinlerken bir yandan da uygun zamanı beklemeliyiz. Konuşma bitip de konuşmacı susar ve soru sormak isteyen var mı diye sorarsa o zaman söz hakkı isteyip tatmin olamadığımız konuların açıklığa kavuşması için soru sormak çok önemlidir. Bazı şeyler beynimizde tam oturmuyor olabilir. Jeton düşmedi derler ya dinlediğimiz bir şeyi tan anlıyla anlamadığımızda onu her yönden kavramak adına soru sormak önemli bir iştir. Her şeyin bir uygun zamanı var. O yüzden ne zaman söz hakkı isteyip soru soracağımızı da göz önünde bulundurmalıyız. Bunlar dinleyicinin aslında bilinçli olduğunu ve toplumsal kurallara riayet ettiğini de ifade eden davranışlardır.

Sonuç olarak konuşmacıya soru sormak ona saygı duyduğumuzun, onu dikkatle dinlediğimizin önemli bir göstergesidir. Karşımızdaki kişi konuşup da onu dinlemezsek, soru sormazsak bu tutum onu adam yerine koymamakla aynıdır. Dolayısıyla bu halde davranmak hiç hoş bir şey değildir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski