Bu yazıyı incelediğinizde yakınma ve sitem arasındaki fark nedir konusunda kısaca bilgi sahibi olacaksınız ve bu konuya dair netlik kazanacaksınız.
Yakınma ve sitem cümleleri çoğu zaman birbirine karıştırılmaktadır. Yakınmada içinde bulunduğumuz herhangi bir durumdan şikayetçi olma anlamı vardır. Sitem cümlesi ise tanıdığımız, bildiğimiz yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmeyen birinden beklemediğimiz bir davranış, tutum gördüğümüzde kırılmayla karışık alınganlık anlamı vardır. Aslında o kişiye tam olarak kırılmıyoruz ama üstü kapalı bir imada bulunuyoruz.
Mesela buraya kadar gelmişsin de bana haber bile etmemişsin dediğimizde aslında sitem etmiş oluyoruz. Yani insan bir arar, burada olduğunu söyler, senden bunu beklemezdim demek istiyoruz. Burada görüldüğü gibi küçük bir serzeniş ve alınma ifade ediliyor. Yakınma açısından olaya baktığımızda bir gün de odanı topladığını görsem dersek kişinin her zaman dağınık olduğunu, bu düzensizliğinden de şikayet ettiğimizi görüyoruz. Dolayısıyla yakınma cümlelerinde karşımızdaki kilinin hal ve hareketlerinden duyulan rahatsızlık sonucu ortaya çıkan bir şikayet belirtilmektedir. Sitem genelde samimi olduğumuz kişilere yapılır. Yakınma ise her kişiye her duruma göre yapılabilir. Yani sitem için verilebilecek örnek sayısı sınırlıdır ama yakınma daha geniş kapsamlı durumlar için geçerlidir.
Kısaca toparlayacak olursak karşımıza çıkan bir cümlede alınganlık tarzı bir şeyden bahsediliyorsa bu sitem etmektir. Şikayet ettiğimiz bir durum varsa ya da bir kişinin davranışlarının hoşumuza gitmediğini, bundan rahatsız olduğumuzu belirtiyorsa o cümlede de yakınma göze çarpar.
Tags:
8. Sınıf