Ziyaretin Kısası Makbuldür Ne Demek?

Bu bölümdeki kompozisyon yazısını incelediğinizde ziyaretin kısası makbuldür ne demek sorusuna dair bir cevap alabilecek ve konu hakkında fikir sahibi olabileceksiniz.

Halk ağzında ziyaretin kısa tutulması gerektiğine dair böyle bir sözümüz var. Bu söz kalıplaşmış ve dilden dile aktarılmaktadır. Örneğin bir hasta ziyareti, misafirlik ziyareti yaparız. Bu ziyaretlerimizde çok uzun kalmanın doğru olmadığı gibi bir anlayışımız var. Hatta bu gelenekselleşmiş bir kültür halini almıştır.

İşin bir de farklı boyutu var. Kısas denen bir kavram vardır ki anlamı da karşılık vermek demektir. Bu durumda insanlar ziyaretin kısası makbuldür sözünün doğrusu olarak yapılan bir ziyarete karşılık vermeliyiz görüşünü de kabul ederler. Aslında ortada bir kafa karışıklığı olması normaldir. Bir yere ziyarete gittiğimizde ev sahiplerini fazla meşgul etmemek adına ziyaretin kısa olması güzel bir şeydir.

Yine bir komşumuz, akrabamız, aile dostumuz ya da sevdiğimiz biri bizi ziyaret ettiyse, biz de onu ziyaret edersek ona karşılık vermiş oluruz. Bu da iyi bir şeydir. Kısasa kısas diye bir tabir olduğunu hatırlayınca acaba bu sözde ziyarete karşılık vermenin gerekliliği mi anlatılmak isteniyor diye sormadan edemiyoruz.

Kısacası ziyaretin kısası makbuldür atasözleri sözlüğünde yer almayan ama halk ağzında yer etmiş kalıplaşmış bir sözdür. Bu sözü atasözü gibi düşünebiliriz. Anlamı konusunda da henüz bir netlik olmamakla birlikte  doğrusu yapılan bir ziyarete cevap mahiyetinde karşılık vererek biz de ziyarete gitmeliyiz şeklinde olabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski