Duyarlılık ile İlgili Kompozisyon

Bu yazıyı okuyup bitirdiğinizde duyarlılık ile ilgili kompozisyon yazacak seviyeye ulaşabilirsiniz.

Duyarlı insan çevresindeki etkileri çok yönlü olan meseleleri hasır altı etmez. Yani onları görmezden gelmek yerine sorunların üzerine gitmeyi seçer. Çünkü duyarlılık anlayışında bir sorunu yok saymak söz konusu değildir. Aksine o sorunu kaynağında çözmek, bir daha yaşanmamasını sağlamak anlayışı vardır. Bu nedenle duyarlı bir birey bilinçli hareket eder.

Nelere karşı duyarlı olabiliriz diye düşündüğümüzde hayatımızı etkileyen her şeye duyarlı olmamız gerekir. Bunlar genelde olumsuz etkileri olan şeylerdir. Mesela hırsızlık vak'aları arttığında buna duyarsız kalmamalıyız. Çocuklar kötü kelimeler kullanıyor argo konuşuyorsa bunlara duyarsız kalamayız. İnsanlar arasında kavgalar yaşlanıyorsa, trafik kuralları ihlal ediliyorsa hayvanlara eziyet ediliyorsa, çevre kirletiliyorsa, çocuklar ilgisiz yetiştiriliyorsa bunlar toplumsal hayatı etkileyecek önemli sorunlar olarak görülebilir. İşte duyarlı insan da bu gibi sorunlarla baş etmeye çabalar. Kötü bir durumla karşılaştığında ona görmezlikten gelmez. İnsanların bilinçlenmesi için öncülük eder. Dolayısıyla duyarlılık olumsuz bir gidişata onu düzeltmek için iyi yönde müdahale etme bilincidir.

Kısaca toparlayacak olursak duyarlılık hayatımızı olumlu yönde etkileyen bir düşünce sistemidir. Buna göre tanık olunan kötü bir olayı çözmek, insanların bundan zarar görmemesi, oluşabilecek hasarın en aza indirilmesi veya önlenmesi için elinden geleni yapmak duyarlı bir insan olduğumuza işaret eder. Bizler de her konuda bilinçli davranarak insan hayatının kalitesini artırmak, çevrenin temiz ve yaşanabilir kalmasını sağlamak, hayvanları eziyet gibi körü durumlardan kurtarmak için duyarlı bir insan olmalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski