En Cömertçe Verilen Şey Öğüttür Kompozisyon

Bu bölümde ele aldığımız en cömertçe verilen şey öğüttür kompozisyon konusunu inceleyerek kendi adınıza örnek alabilirsiniz.

Verilen öğütlerin parayla bir karşılığı olmaz. Bu yüzden iş öğüt vermeye geldiğinde en cimri insan bile cömertçe davranır. Açarız ağzımızı, yanlış yaptığını, nasihate ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz kimselere cömert bir şekilde öğüt veririz. Çünkü öğüt, bedava yapılan bir iştir. Kimseye bir yükü olmaz. Öğüt vermek kolay örnek olmak zordur derler. Gerçekten de öğüt vermenin kimseye bir zorluğu olmayınca herkes cömertçe öğütte bulunur.

İnsanlar ister anlasın, ister anlamasın yakın çevresindeki küçüklere öğüt vermeyi, sever. Bu durum birçoğu için geçerlidir. Kendi yaptıklarımıza pek dikkat etmeyiz ama başkalarına öğüt vermede kimse elimize su dökemez. Belki de kendi hayatımızda yaptığımız hatalardan bazı dersler aldığımız için bunu yaparız. Aman şöyle yap, işte bak bana şöyle yaptığım için başıma bunlar geldi, sen sen ol şuna çok dikkat et gibi tamamen öğüt verici sözlerle karşımızdaki kişiye yol göstermeye çalışırız. Bu durum biraz da tuzu kuru olmakla ilgilidir. Bize kötü bir etkisi olmayan bir konudur. Bu yüzden vereceğimiz öğütten dolayı kötü bir şey yaşamayacağımızdan emin olduğumuz için öğüt vermek de son derece kolay gelen bir iştir.

Kısaca ifade edecek olursak öğüt vermenin hiçbir insana ağırlığı, zorluğu olmadığından bu anlamda çok cömert davranırız. Sadece dilimizden dökülen bu kelimeler bedavadan olunca onları söylemekte hiç zorluk yaşamayız. Bol keseden kime ne diyeceksek nasihatte bulunuruz. İşin riskleri konuyla ilgili olan kişileri ilgilendirir. Biz öğütte bulunuruz sonra çeker gideriz. Dolayısıyla kafamız rahattır, öğüt verirken bize göre hava hoştur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski