Başkasının Zararını İsteme, Kendin de Zarar Verme; Hep İyilik Yap, Kibirlenme, Kötülük Yapmaktan Sakın ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümü inceleyince başkasının zararını isteme, kendin de zarar verme; hep iyilik yap, kibirlenme, kötülük yapmaktan sakın sözünü açıklayan bir kompozisyon yazınız için fikir edinmiş olacaksınız.

Bir kimsede insanlık belirtisi olduğunu gösteren çok önemli işaretler vardır. Mesela insanlık sahibi biri kimsenin zarara uğramasını istemez. Kimseye zarar verecek kötü bir şey yapmaz. Hiçbir zaman kibirlenmez, daima kötülüklerden kaçınır. Böyle biri iyilik yapmayı insanlık vazifesi olarak görür.

Başkasının zararını istemek onların zor duruma girmesini ummaktır. Bu tür kötü düşünceleri aklımızın ucundan bile geçirmemeliyiz. Örneğin tanıdığımız insanlar bir şey yaşadığında onların daha kötü duruma düşmesini içimizden geçirmemeliyiz.

Hayatımıza anlam katmak onun içini iyilikle doldurmaya bağlıdır. Ne kadar çok iyilik yaparsak bu fani ve geçici ömrümüz bir o kadar güzelleşir. Bu yüzden hep iyilik yapmaya ağırlık vermeliyiz. Kibirlenme gibi kendi açımızdan bakınca iyi bir şeymiş gibi görünen aslında itibar kaybına neden olan küçük düşürücü bir tutumdan sakınmalıyız. Çünkü kibirlenme insanı aşağılık duruma düşürür. Kendimizi büyük görmenin hiçbir faydası olamaz.

Son olarak iyi bir insanın önem vermesi gereken başka bir konu da kötülükten sakınmaktır. Kötülükten sakındığımız takdirde daha güzel bir hayata kapı aralarız. Daha mutlu olur ve yaşamaktan keyif alırız. Dolayısıyla kötü olan her şeyden sakınıp iyi olan davranışları benimsemeliyiz. İşte o vakit mutlu olmanın sırrına erenlerden oluruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski