Mutluluk zenginlikte değil bilgeliktedir ne anlama gelir?

Bu bölümü incelediğinizde mutluluk zenginlikte değil bilgeliktedir ne anlama gelir sorusuna yönelik olarak felsefi anlamda fikir sahibi olacaksınız.

Zenginlik maddi olarak para pul içinde yaşamaktır. Yani somut bir şekilde elimizin altında ihtiyacımız olan her şeyin bulunmasıdır. Mal mülk, arsa, tarla, ev veya arabamız çoksa, istediğimiz her şeyi alma gücüne ekonomik olarak sahipsek biz zenginiz demektir. Fakat bu zenginlik mutluluk için bir gerekçe sayılamaz.

Mutluluğun asıl kaynağı bilgeliktedir. Bilgelik ise hayatın anlamının ne olduğunu bilerek insana yaraşır bir şekilde yaşamaktır. Mesela aklımız sayesinde düşünebiliyor ve dünyadaki her şeyin nedenini, var olmasının mantığını kavrayabiliyoruz. İşte bu bilgeliğin bize verdiği bir imkandır. Anlayacağınız evet, hepimiz bir şekilde yaşıyoruz da asıl dikkatimizi vermemiz gereken nokta, bu yaşamın anlamını bilmek ve hayatın farkında olmaktır. Gerçekleri görmeden sadece zengin bir hayat sürmek mutluluk için asla yeterli görülemez.

Kısacası sahip olduğumuz ekonomik varlıklara pek de aldanmamalıyız. Onların hepsi bir gün biter. Yani, bu demek oluyor ki mal da yalan mülk de yalandır. Başka bir ifadeyle zenginlik olarak görülen çok çara sahibi olmak gelip geçici bir şeydir. Bir insan parası çok diye zengin görülebilir ama hayat insana hiç beklemediği sürprizler yaşayabiliyor. O yüzden elimizdeki mal mülk, katlar yatlar, yüklü paralar bir anda kaybolabilir. Ama hayatı fark ederek yaşama bilinci anlamına gelen bilgelik hiçbir zaman yok olmayacak bri anlayıştır. Bu yüzden mutluluk zengin olup varlık içinde yaşamakta değil tamamen bilgeliktedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski