Vatanımı vermem, teslim etmem, bir ölürüz, bin diriliriz cümlesinde ne anlatılmak istendiğini aşağıya yazınız.

Bu bölümde kısaca ele aldığımız etkinliğin sorusu 4. sınıf için: "Vatanımı vermem, teslim etmem, bir ölürüz, bin diriliriz." cümlesinde, gerçek ve mecaz anlamda kullanılan kelimeleri belirleyiniz. Bu kelimeleri dikkate alarak cümlede ne anlatılmak istendiğini aşağıya yazınız.

İnsanların hayatında kıymeti çok yüksek değerler vardır. Vatanda bunların en başında gelir. Bu cümlede vatan, vermek, teslim etmek, ölmek kelimeleri gerçek anlamda kullanılmıştır. dirilmek kelimesi de mecaz anlamlıdır. Cümlede vatanı asla düşmana vermeyeceğimiz anlatılmak isteniyor. Bir ölürüz derken şehit olmayı ifade ediyor. Bin diriliriz ifadesiyle de doğacak çocuklarımız vatanımızı koruyacaktır demek istiyor.

Ne pahasına olursa olsun canımı veririm ama vatanımı kimseye vermem demek isteniyor. Zaten ecdadımız da tam olarak böyle yapmış. Vatan uğruna şehit olmayı göze almış, korkmadan düşmanın karşısına çıkmış ve savaşmış. Bu uğurda binlerce şehit olan canımız var. Ama en sonunda vatanımız yine bize kalmış. Kahraman atalarımızın bir ölürüz bin diriliriz düşüncesiyle hareket ettiğini görüyoruz. Demek ki vatanımıza göz dikenler karşısında hiçbir zaman telsim olmayı düşünmemeliyiz. Son nefesimize kadar vatanımızı düşmanlara karşı savunmalıyız. Gerekirse ölmeyi göze alırız ama asla vatanı düşmanlara teslim etmeyiz.

Kısacası vatan bizim her şeyimizdir. Doğup büyüdüğümüz, hayatımızı yaşadığımız, evimiz, memleketimiz, köyümüz, yeri geldiğinde işimizdir. O bizim hayat boyu olması gerektiği gibi özgürce yaşamamızı sağlayan kutsal anlamı olan bir ayrıcalığımızdır. Bu nedenle vatan söz konusu olduğunda kalbimiz bir başka atar. Kanımız coşkuyla akar, tüylerimiz diken diken olur. Vatana bir şey olmasın diye bu yolda canımızı bile veririz. Şehit düşsek, hayata ve sevdiklerimize veda etsek de asla bitmeyiz, Çünkü yeni doğan yavrularımız büyüyüp vatanı korumaya devam edecektir. Bundan hiç şüphemiz yoktur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski