Bu bölümü bitirdiğinizde aş başında usta iş başında hasta olan ile ilgili kompozisyon yazacak duruma ulaşacaksınız.
İnsan çiğ süt emmiştir. Bu onun genelde menfaatine göre hareket etmesi demektir. Yani bir işte çıkarı olan kişi ona yaklaşır, ama iş çalışmaya geldi mi kaçmak ister. Hani yemek bulunca çök, iş bulunca kaç gibisinden büyüklerimizin lafı vardır.
Mesela aş bulduğumuzda hemen oturup karnımızın doymasına bakarız. Yapmamız gereken bir iş çıktığı zaman da kaçamak yaparız. Çünkü esasında çalışmak insan zor geldiği için kaçılacak bir şey gibi görülür. Aslına bakarsak yemeye geldi mi her insan usta olur. Fakat iş çalışmaya geldi mi kimse işe el atmak istemez.
Normalde geçim derdi veya para kazanma zorunluluğu olmasa kimse çalışmaz. Ama bu bir zorunluluk olduğu için her ne kadar istemesek de çalışmak zorundayız. İnsan olarak hepimiz rahatımıza bakarız. Çünkü keyfine düşkün bir özelliğimiz var. Yan gelip yatma varken neden çalışıp da yorulalım, değil mi?
Kısacası çıkarlarımız bizim nasıl davranacağımızı belirleyen etkenlerdir. Boğazımıza düşkün oluşumuz, rahat yaşama arzumuz her şeyin üstündedir. Mecbur kalmadıkça da çalışmaya gerek duymayız. Ancak hayat şartları bizi çalışmaya mecbur bırakıyor. Bu nedenle bir iş çıktığı zaman da gönülsüz davranıyoruz. Çünkü çalışmak yorucu ve ağır gelir.
Tags:
Kompozisyonlar