Aşağıdaki karikatürü inceleyiniz. Yorumlayarak arkadaşlarınıza anlatınız. Çocuğun yerinde siz olsanız ne cevap verirdiniz?

Bu bölümde cevapladığımız 2. Sınıf Türkçe sorusu: Aşağıdaki karikatürü inceleyiniz. Yorumlayarak arkadaşlarınıza anlatınız. Çocuğun yerinde siz olsanız ne cevap verirdiniz?

Karikatürde insan yapımı olan bir robotun karşısındaki çocuğa siz insanlar şöyle böylesiniz diyerek onu küçümsemesi, ve biraz da ona hakaret emesi var. Ben bu karikatürü şöyle yorumluyorum. Robotlar insan yağımı araçlardır. Bu yüzden hiçbir robot insana hakaret edemez. Bu karikatürdeki robot böyle kötü bir tutumun içine girerek haddini aşmış ve insanlara nankörlük etmiştir.

İnsanlarla olan ilişkilerimizde aramızdaki saygıyı korumak gibi çok önemli bir şey vardır. Bu robotla için de geçerlidir. Sonuçta insan üretmese robot denen bir alt olmaz. Bu nedenle robot da olsan haddini bileceksin diyorum. Ben de çocuğun yerinde olsam bu robota öncelikle söylediklerinin çok yanlış ve saygısızca olduğunu belirtirdim. Onu güzelce uyarırdım. Bir daha tekrarlanması durumunda onu hiç çalıştırmayacağımı, bir kenara atacağımı söylerdim. Bu sözlerim ona son uyarı niteliğinde olurdu. Bir daha asla böyle bir ukalalığa kalkışmaması adına gözdağı verirdim.

Bu karikatürdeki robotun yaptığını kimse yapmaz. Sen kendini üreten, ortaya koyan insanlar nasıl böyle kaba sözler kullanırsın. Bu cümleleri okuduğumda açıkçası biraz sinirlendim. İnsan seni çalıştırmasa hiçbir şeysin sen robot bey. Bir düğmeye basıp açılıp kapanmalıksın. Sen kim oluyorsun da insanlara böyle hakaret dolu sözler söylüyorsun? Yani işte durum böyledir. İnsan çalışıp çabalamasa robot diye bir makine üretilmez. robotun beyni insanlardır. Dolayısıyla karikatürdeki robotun yaptığı ukalalıktan başka bir şey değildir. Onu uyardıktan sonra düğmesine basar hemen kapatırdım.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski