Bu bölümdeki yazıyı inceleyince il gider töre kalır sözünü açıklayınız sorusuna cevap verecek kadar fikir sahibi olacaksınız.
İl kelimesiyle kastedilen devletlerdir. İl gider demek devletlerin yıkılıp tarih sahnesinden kalkması şeklinde açıklanabilir. Töre ise bir devletin düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralların tamamı demektir. Törenin kalması da kültürün yaşatılması gerektiğidir. Zaten kültür milletin yaşam biçimi haline geldiği için onu söküp atamazsınız. Bu hiç kolay değildir. Haklın hayatına yerleşmiş, yaşam tarzı olmuştur. İşte bu töredir.
Mesela biz Türk milleti olarak tarihten bugüne birçok devlet kurmuş durumdayız. Bir devlet kurmuşuz, belli zaman aralığında ilgili coğrafyalarda bu devletlerimiz varlık göstermiştir. Daha sonra zayıflamış ve yıkılmıştır. Ancak milletimiz içindeki vatan aşkıyla, bağımsızlık sevdasıyla kimseye esir kalmamış yeniden dirilip ayağa kalarak yeni bağımsız devletler kurmuştur. Bu süreçte kültürümüzü, töremiz kaldığı yerden yaşamaya, ayakta kalmaya devam etmiştir. Dolayısıyla il gider töre kalır sözünü devletler geçici bir süre varlığını sürdürse de onun kültürü töresi, işleyişi asla ölmez, yaşamaya devam eder. Çünkü milletin yaşam tarzı olmuştur törelerimiz. Bu yüzden bizlerde vatanımıza hep bağlı kalmalı, töremizi, Türk kültürümüzü yaşatmalıyız.
Kısacası devletler gücüne, etki alanına bağlı olarak belli bir zaman diliminde varlık gösterir. Çok güçlüyse varlığını uzun yıllar koruyabilir. Fakat yaşanan savaşlar, güç kavgaları neticesinde bazı devletlerin yıkıldığını görüyoruz. Devletler yıkılıp gitse de onların kurulu ve yerleşik olan töresi yaşatılmaya devam eder.
Tags:
Kompozisyonlar