Ulusal egemenlik sözünden ne anlıyorsunuz?

Bu bölümdeki yazıyı inceleyince ulusal egemenlik sözünden ne anlıyorsunuz sorusuna yanıta verebilecek seviyeye ulaşacaksınız.

Ulusal egemenlik sözünü yorumlamak için her iki kelimenin de anlamını bilmekte fayda var. Ulus milletin eş anlamlısıdır. Ulusal demek de milletle ilgili olan demektir. Egemenlik yönetme gücü olarak tanımlanabilir. Bir toplumu, milleti yönetmek için elinde bulundurulan güç egemenliktir.

Şimdi ulusal egemenlik ifadesini daha iyi anlayabiliriz. Halkın kendi kendisini yönetmek için gücü elinde bulundurması ulusal egemenliktir. Mesela bir devleti tek bir kişi yönettiği zaman bu ulusal egemenlik olmaz. Çünkü bütün bir ulusun üstünse bir tek onun sözü geçmiş oluyor. Yönetme gücünü tek başına elinde bulundurmuş oluyor. Halkın iradesi göz ardı edilip yok sayılıyor. Dolayısıyla devleti yönetmede, ulusun geleceği ve refahı için alınan kararlarda milletin bizzat baş aktör olması çok önemlidir. Bu da demokrasi anlayışının hayat geçirilmesiyle mümkündür.

Kısacası ulusal egemenlikte hal her şeyde söz sahibidir. Karar verici niteliğe sahiptir. Millet kendisini ilgilendiren bütün konularda verilecek kararlara ortak olur. Bu noktada çoğunluğun görüşü önem kazanıyor. Ulusal egemenlikte merkezde halk vardır. Halk ne derse, ne isterse o olur mantığı hayata geçer.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski