Aile içinde veya arkadaşlar arasında yeri geldiğinde fedakârlık yapmanın önemi hakkında bir konuşma yapınız.

5. Sınıf Türkçe konuşma etkinliği: Aile içinde veya arkadaşlar arasında yeri geldiğinde fedakârlık yapmanın önemi hakkında bir konuşma yapınız. Konuşmanızda günlük hayatınızdan örnekler veriniz.

İnsanların sevdikleri uğruna bazı zorluk ve sıkıntılara katlanmasına fedakarlık diyoruz. Fedakarlık da sevdiklerimiz için yapılır. Başkası için olsa şuradan şuraya gitmeyiz ama sevdiklerimiz için yeri, geldiğinde dağları deleriz. Yani onlara verdiğimiz değer o kadar büyüktür ki fedakarlık yapmaktan çekinmeyiz, ne gerekiyorsa yaparız.

Aile içinde veya arkadaşlar arasında bazen zor duruma düşenler olabiliyor. Böyle bir anda elimizi taşın altına koymasını bilmeliyiz. O kişiyi bu güç durumdan kurtarmak için üzerimize ne düşüyorsa yapmalıyız. Dolayısıyla hayatı birbirimiz için kolaylaştırmalıyız. Yarın bir gün başımıza ne geleceğini bilemeyiz. Belki biz de zorda kalacağız, fedakarlığa muhtaç olacağız. Hayatta insanlar için her şey vardır. Bu yüzden zorda kalana yardım etmek, onun sıkıntısını atlatması için yeri geldikçe fedakarlık yapmaktan çekinmemeliyiz.

Mesela ailemizden biri veya arkadaşlarımızdan biri hastalanabilir. Hastanede yatarken onun yanında aklamak, o bu durumdayken işlerini görmek, ona moral vermek, yeniden ayağa kalması için türlü sıkıntılara göğüs germek gibi bütün işler birer fedakarlık sayılır. Fedakarlığı da bizim için değerli olan insanlara yaparız. Onlar daha iyi olsun, yüzleri gülsün, sıkıntıları bitsin diye bazı zorluklara sesimizi çıkarmadan katlanırız. Yine anneler, babaların evlatları için her zorluğa katlanması onları ne kadar sevdiklerinden kaynaklanır. Görüldüğü gibi fedakarlık çok güzel bir şeydir.

Fedakarlık yaptığımız zaman insanlarla aramızda bir sevgi ve güven bağı oluşur. Birbirimize minnet duygularımız gelişir. Aramızda daha iyi bir iletişim kurulur. Hepsinden daha önemlisi fedakarlık içimizde mutluluk hissetmemizi sağlar. Sonuç olarak fedakarlık çok önemli bir insanlık vazifesidir. Sevdiklerimiz bizim için önemli olduğuna göre onlar için fedakarlık yapmak da boynumuzun borcudur.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski