Halk şairi sözünden ne anlıyorsunuz?

Bu bölümü incelediğiniz aşağıdaki soruyu cevaplayacak düzeye ulaşacaksınız. Kitaptaki ilgili soru şöyle: “Halk şairi” sözünden ne anlıyorsunuz? Sizde çağrıştırdıklarıyla ilgili sınıfta beyin fırtınası yapınız.

Halk şairi sözünden halkın adamı olan, eserlerine halkın yaşantısına değinen, milletin sorunlarını kendi eserlerinde dile getiren, yani toplumla iç içe olan bir anlayışa sahip olan bir şair ifadesini anlıyorum. Halk şairleri kendileri de halktan biridir. Bu anlamda onların eserlerini okuduğumuzda toplumdan uzak olmadıklarını kolaylıkla anlayabiliriz. Halkın sorunlarını, toplumsal problemleri halk şiirlerinde bulabiliyoruz. Kullandıkları dil halkın diliyle birebir örtüşmektedir.

Halk şairi dediğimizde benim aklımda halkın içinden gelen bir şair geliyor. Bu şair kendini halktan asla soyutlamaz. Halkın içine karışır. Onların dertlerini dinler, sevinçlerini, üzüntülerine ortak olur. Asla kendini halktan uzak tutmaz. Yani halktan kimseyi küçümsemez. Halka karşı son derece samimidir. Dolayısıyla halk şairi sözünden kendini halka adamış, onların içinden biri gibi davranan şair anlamını çıkarıyorum.

Kısacası halk şairi milletin adamıdır. Bütün samimiyetiyle, çıkar dışarı halkın nabzını tutar. Kendini halktan biri gibi görür. Asla millete karşı yabancılık çekmez. Yazdığı şiirlerde toplumun gerçeklerine samimi bir dille ayna tutar. Mesela Aşık Veysel, Yunus Emre, Karacaoğlan gibi şairle ren bilindik halk şairlerimizdendir. Onların şiirlerine baktığımızda ne kadar içten olduklarını, halkla iç içe olduklarını, hayatın gerçeklerini pürüzsüz bir dile yansıttıklarını, halkın yaşantısına eserlerinde yer verdiklerini açıkça görürüz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski