Cahillik ve Bilgelik ile İlgili Konuşma

Bu metni incelediğinizde cahillik ve bilgelik ile ilgili konuşma yapabilecek kadar hazır duruma geleceksiniz.

İnsanı birbirinden keskin çizgilerle ayıran cahillik ve bilgeliktir. Cahillik bilgisiz olmanın yanı sıra aynı zamanda körlük halidir. Bu körlük insanı o kadar kör eder ki cahiller bilgisiz olduğunu bile kabullenmez.

Cahillerde kendi bildiğini okuma gibi üst perdeden bir tavır söz konusudur. Onlara göre yanlış olan bir şey bile doğru görünebilir. Kendisinin yanlış bildiğini bile düşünmeden hareket ederler. İşte bu düşünce tarzı cahillerin körlük yaşadığını gösterir. Önemli olan gerçek bilgiye erişme çabasıdır. Çünkü bizi aklı başında bir insan olmaya götüren bilimin üstünlüğünü kabul etmek, dolayısıyla okumak, ilimle meşgul olmaktır. Bu sayede bilgelik seviyesine ulaşarak aklını kullanan, anlayışlı, sağ duyulu, mantığa uygun davranan bilge bir kişi oluruz.

Bir insan için en yüksek mertebe bilgeliktir. Bilgelikte sahip olunan bilgi ve sağgörü ile insan aklını kullanmayı öğrenir. Bu durum insanın edindiği bilgi seviyesinin verdiği olgunluğu ifade eder. Dolayısıyla hayatı kendi lehimize çevirmek için bilgelik gerekir. Cahillik ise bizi her zaman bir çıkmaza sürükler. Cehaletin hiç kimseye bir faydası olmadığını kabul ederek yönümüzü bilgiye çevirmeliyiz. Hepimizin bazı konularda eksikleri olabilir. Cahil kaldığımız bilgi eksikliği yaşadığımız durumlar elbette normaldir ancak bunun farkına varıp daha aklı selim insan olmak ve aklını kullanmak için bilgelik yolunda ilerlemek gerekiyor.

Sonuç olarak cahillik ve bilgelik insanlar için iki zıt kavram demektir. Cahil olan bilgisizliğin etkisiyle kaba davranırken, bilge kişiler daha sağ duyulu ve aklı başında insanlardır. Bizim için önemli olan bilge biri olmaktır. Bunun için ilme önem vermemiz önemli bir zorunluluktur.

4 Yorumlar

  1. teşekurler yardımı dokundu

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. onu da sen yap adam direk yapıştır demiyor ki düşüncen oluşsun diyor.

      Sil
Daha yeni Daha eski