Ne Yaparsan Yap Yengeç Yengeçtir Doğru Yürümez Kompozisyon

Bu bölümdeki metni inceleyince ne yaparsan yap yengeç yengeçtir doğru yürümez sözünün anlamı ile ilgili kompozisyon için fikir edinebilirsiniz.

Her insanın kendine has kalıplaşmış, değiştirilemez özellikleri vardır. Bir insan nasıl bir karaktere sahipse bu ömür boyu aynı kalacaktır. Yedisinde ne ise yetmişinde de odur derler. İşte bu söz durumu kısaca anlatıyor aslında. İşin içinde biraz da yetenek meselesi vardır. Her canlının farklı bir yeteneği vardır. İnsanları yapamayacakları şeylere zorlamak da anlamda üzerimize vazife değildir.

İnsanların değiştirilemez yapılarını değiştirmeye çalışmak boşa bir uğraştır. Mesela bir insanın içinde okuma isteği yoksa siz ona hangi kaynakları alırsanız alın, en güzel okullara kayıt ettirin. Bunlar onun okumasını sağlamayacaktır. Çünkü o çocuğun huyu böyledir. Bunu değiştirmek imkansızdır. Bence kim neyi iyi yapıyorsa herkesi o alanda geliştirmek daha mantıklıdır. Sanat ilgisi olan sanat okullarında, spora yatkın olan spor okullarında, akademik becerisi iyi olanlar normal okullarda okumalıdır. Öğrencileri de bu noktada başarısız oldukları alanda zorlamamak gerekir. Herkes kabiliyeti, başarılı olduğunu alanlarda eğitim görürse bu çok daha iyi olur.

İnsanların yapısı, ilgi alanı, herhangi bir alandaki becerisi de birbirinden farklılık gösterir. Sözel zekası gelişmiş birinden sayısal alanda başarılı olması beklenemez. Onun sayısalda başarı sağlaması için zorlamak da hiç mantıklı gelmiyor bana. İnsanların oturmuş kişiliği, huyu üzerinde zorlayıcı davranmakla bunları değiştirmek imkansızdır. Yengece baktığımızda yaradılıştan gelen yapısı gereği yan yan yürümektedir. Onu düz yürümeye zorlamak anlamsızdır. Yani hangi yolu deneseniz de yengeci doğru yürütemezsiniz.

Sonuç olarak kendi isteklerimiz için insanları değişmeye zorlamak boş bir çabadan ibarettir. Herkesin doğuştan gelen bazı yapıları vardır. Bu yapılar fıtratı gereği üzerinde değişikliğe asla izin vermez. Bunu bildiğimiz halde olmayacak şeylerin peşinden koşmak, insanları kendi amacımız doğrultusunda fraklı bir şekle bürünmeye zorlamak çok doğru değildir. Yengecin durumunu kendimize örnek almalı ve buna göre olmayacak işlerle uğraşmamalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski