Can Atmak ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki metni incelerken can atmak deyimi ile ilgili kompozisyon için kısaca fikir edinebilirsiniz.

Bir şey yapmaya çok istekli olduğumuzu ifade ederken can atmak deyimini kullanırız. Önümüzde bir şey var ve biz onu çok istiyoruz diyelim. Bir an önce onu gerçekleştirmek istediğimiz o andaki büyük heyecanımızdan belli olur.

Can atmak deyiminde bir şeye erişmeyi çok istemek anlamı vardır. Karşımızda günlerdir hayalini kurduğumuz bir hevesi yapma fırsatı vardır. Onu yapmak için içimizde tarifi mümkün olmayan büyük bir arzu oluşur. Neyi çok seviyorsak onu yapmayı çok isteriz. Sınavı kazanmak, pikniğe gitmek, bir maçı izlemeye gitmek, çok istediğimiz bir elbisenin, ayakkabının alınması ve daha pek çok konuda hevesimiz olabilir.

Mesela babamızın arabası var diyelim. Ondan bize araba kullanmayı öğretmesini istiyoruz. Aldığımız cevap da akşam bir ara uygun bir yere çıkalım, orada öğretirim olsun. Biz o kadar heyecanlı oluruz kin akşam olmasının arabayı süreceğimiz o anın gelmesini iple çekeriz. Adeta yerimizde duramayız. İçimiz çok büyük bir heyecan fırtınası yaşar. Çünkü çok istediğimiz bir şeyi yapacağız.

Görüldüğü gibi insanların herhangi bir konuda yapmak istedikleri bir iş olabilir. Onu yapmaya karşı içinde büyük bir heves ve heyecan taşırlar. Bu zapt edilmesi, durdurulması çok güç olan heves can atmak demektir. Bir an önce o an gelsin, işe koyulayım derdine düşeriz. Dolayısıyla insan çok istediği bir şeyi gerçekleştirme konusunda aşırı bir istek duyar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski