Utanmak ile İlgili Kompozisyon

Bu bölümdeki yazıyı inceleyince utanmak duygusu ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.

İnsanların bazen masumiyetten, bazen bir yanlış yaptığında hissettiği mahcubiyetten yüzü kızarır. Başını öne eğerler. Bu duygu utanmadır. Utanmak aslında insana çok yakışan bir duygudur. Utanma duygusu insanları pek çok kötülükten, günahtan da uzak tutar. Bu anlamda bir insanda utanma duygusu olması çok güzel bir şeydir.

Bir çocuk istenmeyen bir şey yaptığında ona suçluluk duygusu hissettiren şey temelde utanmaktan kaynaklanır. Çünkü utandığımız şeyler genelde istenmeyen şeylerdir. Yani yapılması hoş olmayan davranışlarda bulunduğumuzda içimizde utançla karışık bir suçluluk duygusu belirir. Biz onu saklamaya çalışsak da yüzümüzün kızarması her şeyi ele verir.

Utanmak bazen de çekingen olmak anlamındadır. Bir insan hiç toplum içine çıkmamışsa, ilke kez girdiği kalabalık bir ortamda utanır, sıkılır, çekingen davranır. Burada sosyal ortamlara alışık olmadığı için bu duyguyu hisseder. Yine kültürümüz açısından bir misafirliğe gidip de yemeğe oturduğumuzda çekindiğimiz için yemek yerken utanırız. Çünkü o eve daha önce hiç gitmemişiz, ve böyle bir ortamda yemek yemek bize zor gelir. İşte burada da utanma vardır.

Kısacası içinde utanma olan biri kötü ve olumsuz davranışlardan uzak durur. Utanmanın insanı kötülüklerden, hoş olmayan şeylerden koruyucu bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bir de utanmazlık vardır ki bu çok tehlikelidir. Utanmadıktan sonra istediğini yap anlamında bir hadis vardır. Demek ki insanda utanma denen bir şey olmasa insanlar her türlü kötülüğü yapar, yolsuzluğa bulaşır, her günahı çekinmeden işleyebilir. Dolayısıyla utanmak insanları hiç iyi olmayan şeylerden, günaha girmekten alıkoyan çok gerekli bir duygudur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski