Emanete hıyanet etmemek sözünü açıklayınız.

Bu bölümdeki metni inceleyince  emanete hıyanet etmemek sözünü açıklayınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Biri size bir şeyi emanet ettiyse üzerinizde ciddi bir sorumluluk var demektir. Çünkü emanet, ona sahip çıkmayı, gözümüz gibi bakmayı gerektirir. Burada emanetin korunması gerektiği anlatılmak isteniyor. İster başkaları tarafından olsun, ister kendimiz olalım ona zarar vermekten kaçınmalıyız. Emanetin büyük bir sorumluluk gerektirdiğini bilmeliyiz. Ona bir zarar verirsek, biz bu konuda yanlış yaparsak emanete karşı hainlik etmiş oluruz.

Mesela bir miktar para emanet edilebilir. Bir araba, eşya bize emanet bırakılabilir. Şehirler arası yolculuklar sırasında bavul, çanta, valiz gibi önemli eşyaların emanet edildiğini görüyoruz. Böyle durumlarda emanet sahip çıkmak ve onu çalınmaktan korumak gerekir. Emanete hıyanet etmemek onu her türlü olumsuz durumdan korumak ve ona en güzel şekilde sahip çıkmak demektir. Eğer emaneti önemsemez isek o zaman emanete hıyanet etmiş oluruz.

Emanet illa maddi bir şeyin başkasına geçici olarak emanet edilmesi olarak görülmemelidir. Bir de manevi değeri büyük olan şeylerin emanete edilmesi durumu vardır. Mesela cumhuriyet ve vatanımız, atalarımız tarafından bize emanete dilmiştir. Bu vatanın bireyleri, evlatları olarak devletimize, cumhuriyetimize, vatanımıza, bayrağımıza da gözümüz gibi bakmalıyız. Bu kutsal değerlerimizi canımız pahasına her türlü tehlikeye karşı korumalıyız. Çok çalışıp bu kutsal değerlerimizi korursak o zaman bize bırakılan bu özel emanetlere layıkıyla sahip çıkmış oluruz.

Sonuç olarak emanet edilen şey her ne olursa olsun onu korumak, sahibi gelip alana kadar ona kötü bir şey olmaması için sahip çıkmak gerekir. Dolayısıyla emanete hıyanet etmemek gerekir. Ona herhangi bir şekilde zarar gelmemesi için gözümüz dört açmalı ve en iyi şekilde emaneti korumalıyız.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski