Deneyimlerden öğrenmek ifadesinden ne anlıyorsunuz? Yazınız.

Bu bölümde fikir edinmek için inceleyeceğiniz yazının sorusu: Deneyimlerden öğrenmek ifadesinden ne anlıyorsunuz? Yazınız.

İnsanlar bir şeyi iki türlü öğrenir. Birine sözlü olarak bir şey anlatırsınız. O bilgi aklında işine yaradığı sürece kalır. Bu öğrenme çeşidi bir zaman sonra unutulur, gider. Oysa bir de deneyimlerden öğrenmek vardır ki öğrenmenin en etkili olanı bu ikincisidir.

Deneyim bir şeyi tecrübe etmek demektir. Tecrübe edilen bir bilgi yaşantılar sonucunda öğrenilir. Mesela bir insana şunu yapma, bunu yaparsan başına şöyle olumsuz durumlar gelir diye öğütte bulunursunuz. Onu ısrarla bu yanlışı yapmaması için uyarırsınız. O da pek aldırış etmez, bir şey olmaz deyip burnunun dikine gider, kendi bildiğini okur. Sonra başına öyle bir kaza veya kötü olay gelir ki o zaman dersini alır, aklı başına gelir. İşte burada o durumu deneyimlemek anlatılmak istenir.

Örnek verecek olursak yaşı küçük olan, henüz ehliyetini almamış bir genç düşünelim. Ailesi onu sık sık arabayı kendi başına anne babasından izinsiz kullanmaması gerektiğini tembihler. Ancak o evden habersiz arabayı kaçırır da trafiğe çıkarsa bir yerde birine çarpar, kaza yapma ihtimali çok yüksektir. Bir yayaya çarpabilir, zincirleme kazaya neden olabilir, can veya mal kaybına yol açabilir. Bu tür bir felaketle karşılaşınca da anne babasının sözünü dinlemeyi deneyimleyerek acı bir şekilde öğrenmiş olur.

Kısacası deneyimleyerek öğrenmek ifadesinden hayatta başımıza kötü bir olay gelmesi sonucu doğru olan bir şeyi öğrenmeyi anlıyoruz. Büyüklerin bize tembih ettiği sözleri dinlemezsek aklımıza uyup takılırsak o zaman başımıza kötü bir iş gelir. Bu kötü olayı yaşayınca onların aslında ne kadar haklı olduğunu, sözlerinin dinlenmesi gerektiğini anlamış oluruz. Dolayısıyla öğrenmede yaparak yaşayarak öğrenmek çok daha etkili ve akılda kalıcıdır. Yaşadığımız bir şeyden öğrendiğimiz bilgiyi hiçbir zaman unutmayız. O olay bize büyük bir ders verir. Ondan ibret alırız ve bir daha aynı hatayı yapmamak için daha dikkatli oluruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski