Okçuluk ile İlgili Bilgilendirici Metin

Bu bölümdeki metni incelerken önemli bir ata sporumuz olan okçuluk ile ilgili bilgilendirici metin konusunda fikir edineceksiniz.

Okçuluk ata sporlarımızdan biri olarak kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Kökeni çok eskilere dayanan okçuluk ilk başlarda savaşmak, avlanmak veya saldırmak için yapılırken sonraki zamanlarda bir spor dalı gibi görülüp olimpiyatlarda yarışma gibi bir spor müsabakası olarak yerini almıştır. Bilindiği gibi insanlar geçmiş dönmelerde avcılık yapıyordu. Avcılık için de ok atma ve avı bu şekilde avlamak gerekiyordu. Anlayacağınız okçuluğun geçmişinde avlanma olayı yatar.

Okçulukta bir hedef vardır. Kullanılan araçlar ok ve onu hedefe göndermeyi sağlayan bir yaydır. Burada amaç oku yayadan destek alarak ilgili hedefe göndermek ve oraya isabet ettirmektir. Baktığımızda ok ve yay basit bir yapıya sahiptir ama ilerleyen dönemlerde geliştirilmiştir. Tarihi açıdan ele aldığımızda okçuluğun ilk kez 1904 yılında olimpik programlara alındığını görüyoruz. 1974'ten beri ise sürekli olarak spor programlarında yer almıştır. Okçuluk alanında ilk zamanlarda bazı Avrupa ülkeleri söz sahibiyken zamanla diğer birçok ülkede de okçuluk alanında ilerleme kaydedilmiştir. Okçuluk için kullanılan yayların çeşitli türleri vardır. Yaylar ahşap, karbon veya çelikten üretilir. Yayın esnekliğini sağlayan kauçuk bir madde vardır. Okun ucunda da temren adında delici bir parça bulunmaktadır. İlk katı yay Hunlar tarafından yapılmıştır. Okun arkasında ona yön veren üç adet tüy vardır. Oklar alüminyum tahta, çelik veya fiber karbondan yapılır. Okların ağırlığı 20-28 gram arasında değişirken uzunluğu 60-71 cm arasındadır.

Okçulukta hedefe konulan bir çember vardır ve bu beş kısma ayrılarak beş ayrı renge boyanır. Hedef bölümü içten dışa doğru 10'dan 1'e kadar numaralandırılır. Her ok hedefe değime noktasına göre puan alır. Oklar bölünen halkaları ayıran çizginin tam üzerine gelirse daha yüksek puan alır. Okçuluk erkekler arasında olduğu gibi kız sporcular arasında da oynanmaktadır. Bir yarışmada her sporcu toplam olarak 288 atış yapmaktadır. Toplamda en yüksek puan alan yarışmanın birincisi kabul edilir. Okçuluk sporunun kol kaslarını, sırt kaslarını geliştirdiği bilinmektedir. Aynı zamanda göz koordinasyonunun gelişmesinde çok etkilidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski