10 Tane Karşılaştırma Cümlesi

Bu bölümdeki karşılaştırma konusundaki kısa bilgi ve cümleleri incelediğinizde 10 tane karşılaştırma cümlesi ile ilgili yardım alabilirsiniz.

Herhangi iki unsur arasında benzerlik veya farklılıkların ortaya konduğu, bir özelliğinin diğerinden daha üstün olduğunu ya da bir açıdan diğerine göre daha geride olduğunu anlattığımız cümlelere karşılaştırma cümlesi diyoruz.

1. Patates elmaya göre insanı daha tok tutan bir yiyecektir. (Bu cümlede patates ve elma arasında tok tutma anlamında bir karşılaştırma yapılmış ve patatesin bu konuda elmadan da iyi olduğu ifade edilmiştir.)

2. Hikayenin başıyla sonu birbirine uymuyor. (Hikayenin baş kısmıyla son kısmında anlatılanların uygunluğu karşılaştırılmış.)

3. Son yıllarda kısa çoraplar uzun çoraplardan daha çok alıcı buluyor. (Kısa çoraplarla uzun çoraplar alıcı bulma anlamında karşılaştırılmış.)

4. Şampuanın köpüğü sabuna göre çok daha fazladır. (Köpüklü olma bakımında sabun ve şampuan arasında karşılaştırma yapılmış.)

5. Aldığı kolonya parfüm gibi güzel kokuyordu. ( Kolonya ve parfüm güzel kokması açısından ortak özellik yönünden karşılaştırılmış.)

6. Tuşlu telefonların olduğu dönemde insanlar daha samimiydi. (İnsanların samimiyeti tuşlu telefon devrindeki haliyle bugünkü dönem hali arasında karşılaştırmaya söz konusu olmuş.)

7. En okunaklı yazı benim kompozisyonum seçildi. (Bütün sınıfın yazısı okunaklı olma anlamında karşılaştırılmış.)

8. Bu yol sabah saatlerinde akşam iş çıkışı saatlerine göre daha sakin oluyor. ( Yolun kalabalıklığı ve sakinliği, sabah ve akşam saatlerindeki durumu açısından karşılşatırılmış.)

9. Alt gelir grubundaki insanlar orta gelirlilere göre daha çok sıkıntı yaşıyor. (Alt gelirli insanlarla orta gelirli insanların yaşadığı sıkıntının derecesi karşılaştırılmış.)

10. Gece uykusu gündüz uykusuna göre daha dinlendiricidir. (Gece ile gündüz uykusu dinlendirici olma özelliği açısından karşılaştırılmış.)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski