Ağır Kazan Geç Kaynar Kompozisyon

Bu bölümdeki ağır kazan geç kaynar atasözü ile ilgili kompozisyon metninden kompozisyon yazınız için ilham alabilirsiniz.

Ağır kazan yapılış itibariyle kalın olur. Onun kalın bir yapıda olması içindeki suyla ateşe koyduğunuzda suyun geç kaynamasına neden olur. Bu aslında ağır kazan adına olumsuz bir durumu ifade eder. Burada insanlar için de mecazi bir anlam anlatılmak istenir. İnsanların kalın kafalı olup anlama güçlüğü çekmeleri ağır kazana benzetilir.

Üzülerek belirteyim ki bazı insanların kafası bir şeye basmıyor. Bunlar için kalas veya kalın kafalı nitelemesi yapmak yanlış olmaz. Böyle insanların karşısına geçip onların seviyesine inerek durumu en basit haliyle birle anlatsanız söylediklerini çabucak anlayamazlar. Çünkü işin içinde biraz geri zekalılık vardır. Adamın kafası basmadığı için ne deseniz boştur diyebiliriz.

Biraz ağır oldu ama maalesef anlama kıtlığına sahip insanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Bu tür kimselere ne anlatırsanız anlatın kafaları hemen almaz. Onların meseleyi anlamsı için her yolu denersiniz. Olayı kolay yoldan anlatmaya çalışırsınız. Gerekirse günlük hayattan somut örnekler vererek daha çabuk kavrasınlar diye uğraşırsınız ama bir bakmışsınız ki sanki duvara konuşmuş gibi hissedersiniz.

Sonuç olarak insanların kendisine söylenenleri anlama kabiliyetine sahip olmaları çok önemlidir. Okulda birçok ders anlatılıyor. Bazı öğrenciler tek seferde konuyu anlayamıyor. Çünkü öğrenme güçlüğü yaşıyorlar. Aynı onlar gibi büyükler arasında da kalın kafalı tiplere rastlamak mümkündür. Bu insanlar her anlatılanı anında anlayamaz. Jeton düşmediği için akıllarına anlatılan bilgi hemen girmez. Bu nedenle biraz yorucu ve uğraştırıcı olurlar. Anlayacağınız kalın kafalı olmak anlamayı güçleştiren, öğrenmenin daha geç olmasına yol açan kötü bir özelliktir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski