Yağmur Yağarken Küpünü Doldurmak Konuşma Sınavı

Yağmur yağarken küpünü doldurmak deyimi ile ilgili konuşma sınavı için bu bölümdeki kompozisyon yazısından fikir edinebilirsiniz.

İnsanlar çiğ süt emmiştir diyoruz. Yani insan ne olursa olsun genellikle menfaatçi bir düşünce içinde yaşar. Eline bir fırsat geçmeyegörsün, hemen küpünü doldurma telaşına düşer. Küpünü doldurmak demek önüne çıkan olanaktan kendi menfaati adına çıkar sağlamak demektir.

İnsanların gözü mal ve paradan başka bir şey görmez. Başka bir ifadeyle insanların para ve mal kazanma hırsı ömür boyu sürer. Sadece koşullar oluştuğunda bu çıkarcı davranış biçimini çok net bir şekilde görüyoruz. Yağmurun yağması demek önümüze maddi çıkar sağlayacağımız bir fırsat çıkması anlamına gelir. Böyle bir anda kim olursa olsun bundan yararlanarak kazanç elde eder. Buradaki durumu beleşe konmak gibi düşünebilirsiniz. Hani hayvanlar aleminde leş kargaları veya çakallar vardır. Onlar nice zorluklarla bir hayvanı avlayan çita, aslan gibi yırtıcıların leşini yiyerek karın doyuruyor. Onların yaptığı alsında hiç çaba göstermeden leşe konmak oluyor. İşte bu örnek yağmur yağarken küpünü doldurmaya benzer.

İnsanlar eline geçen uygun bir fırsat anında gözünü dört açıp bundan nasıl bir çıkar sağlarım düşüncesiyle hareket ederek gözünü doyurmaya çalışır. Fakat ne gariptir ki insanoğlunun gözü doymuyor. Hep daha çok maddi varlık istiyor. Geride sinsice bekleyip önüme bir fırsat gelse de ondan bir şey kazansam diye düşünüyor. Kısacası insanın paraya, maddiyata zenginliğe bir düşkünlüğü  var. Bunlar çoğu insan için dünyada kazanılmak istenen şeylerdir. İnsanın bir de üşengeçliği olunca fazla zorlanmadan hazır para kazanayım, malım mülküm çoğalsın düşüncesi ortaya çıkar. Bu menfaatçi anlayış insanı uygun bir olanak anında harekete geçirir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski